Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Bebeğinizin burun tıkanıklığını hafife almayın

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Cocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeliz Oz, ozellikle kış aylarında bebek ve cocuklarda burun tıkanıklığı şikayetinin sıkca gorulduğune değinerek aileleri uyardı. Piyasada burnun icerisini temizlemek icin satılan, ağızla kullanılan aspiratorlerin ise kulak enfeksiyonuna yol acabileceğini soyledi.
bebeginizin-burun-tikanikligini-hafife-almayin-5ea9fa3285a6f.jpg

[h=4]Beslenme bozukluğu olabilir[/h] Dr. Oz, nefes almayı zorlaştıran bir durum olan burun tıkanıklığının tek başına bile gece uykusunu bozduğunu belirterek, şoyle devam etti: "Burnu tıkanan bebek, eğer anne sutu veya biberonla besleniyorsa, beslenmeye başladığında ağızdan nefes alamayacağından ve burnu da tıkalı olduğundan anne memesini veya biberonu sık sık bırakma eğiliminde olur. Beslenmenin kesintisiz surdurulmesi zorlaşır. Beslenirken burun ve genizden hırıltılı sesler gelebilir. Bebek zorlandığı icin terleyip kızarabilir. Sonunda sinirlenip beslenmeyi erken de kesebilir. Yine gece uykusu sırasında rahat nefes alamayan bebek sık sık uyanır. Huzursuz olur, ağlar."
bebeginizin-burun-tikanikligini-hafife-almayin-5ea9fa3779804.jpg

[h=4]Boğaz kurumasına neden olur[/h] Daha buyuk cocukların burunlarının tıkandığını kendilerinin ifade ettiğini vurgulayan Dr. Oz, "Beslenmelerinde fazla zorluk olmasa da, gece uykuda ağızları acık uyudukları icin boğazları kurur. Bazen sık sık uyanıp su icme ihtiyacı hissederler. Kalitesiz bir uyku oluşur." dedi.
Dr. Oz, burun tıkanıklığının en sık nedeninin soğuk algınlığı olduğuna işaret ederek şoyle devam etti: "Bunun dışında alerjik nezle, geniz etinin buyumesi ve bazen de buruna yabancı cisim sokulması burun tıkanıklığına neden olan diğer nedenlerdir. Nezlede burun tıkanıklığına genellikle saydam akıntı, hapşırma, oksurme ve bazen hafif ateş eşlik eder. 7-10 gun icinde kendiliğinden geriler ve iyileşir. Alerjik nezlede ise yukarıdaki belirtilere ek olarak burunda kaşıntı ve yoğun hapşırık bulunur. Genellikle mevsim gecişleri ve baharda polen zamanı artma gorulur." ifadelerini kullandı.
bebeginizin-burun-tikanikligini-hafife-almayin-5ea9fa3a95791.jpg

[h=4]3 yaş sonrası geniz eti buyumesine dikkat[/h] Dr. Oz, geniz eti buyumesi durumlarında burun tıkanıklığının gece ve gunduz surekli halde olduğuna dikkati cekerek, şu bilgileri verdi: "Cocuk gunduz bile nefes alabilmek icin ağzı acık durur. Genellikle 3 yaş sonrası geniz eti buyumesi tanısı konulabilmekle birlikte bazen daha kucuk bebek ve cocuklarda da geniz eti buyumesi saptanabilir. Ozellikle uykuda horlama, ağzı acık uyuma, terleme, sağa sola donerek huzursuz uyuma tipiktir. Cok aşırı tıkayıcı durumlarda uykuda nefes durması bile oluşabilir. KBB doktoru tarafından yapılan muayene ile geniz etinin tıkayıcılığına bakılır. Solunum yollarını tam kapatıcı etlerde operasyon kararı alınır. Yabancı cisim kacmaları genellikle tek taraflıdır. Burunda tek taraflı tıkanma, kotu kokulu ve iltihaplı akıntı yapması yabancı cisim icin tipiktir. KBB hekimince cisim cıkarılır."
bebeginizin-burun-tikanikligini-hafife-almayin-5ea9fa3d12c3c.jpg

[h=4]Burun aspiratorunden kacının[/h] Burun tıkanıklığında her yaş icin fizyolojik serum ve deniz (okyanus) suyu adıyla satılan urunlerin rahatlıkla kullanılabileceğine değinen Dr. Oz, şu değerlendirmede bulundu: "Buyuk cocuklarda ilac da iceren damla ve spreyler kısa sureliğine tedaviye eklenebilir. Tıkanıklığın sebebine uygun damla ve spreyler doktor kontrolunce verilir. Evde alınabilecek onlemler ise soğuk buhar veren nem cihazları ile bebek/cocuğun yattığı odanın nemlendirilmesi, yastık veya yatak başına ucucu bitkisel burun acıcı yağlardan damlatılması veya en basitinden bir kuru soğanın bıcakla bolunup başucuna konması soylenebilir. Piyasada burundaki sumukleri cekmek icin ağızla kullanılan aspiratorler ozellikle cok kuvvetli cekme basıncı uygulandığında orta kulakta negatif basınc oluşturarak kulağa sıvı cekilmesine ve kulak enfeksiyonuna yol acabileceğinden dolayı kullanılmaması onerilir."