Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Balık Nasıl Pişirilir?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Balık en sağlıklı besinlerden biri. Hem faydalı yağlar iceriyor hem de protein deposu. Bu nedenle sporcuların da sık sık tercih ettiği bir besin. Herkes balık pişirebilir. Tavaya biraz yağ koymak ya da fırının derecesini ayarlamak bile bazen yeterli. Ama daha iyi, daha lezzetli balığın da kendine has sırları var. İşte balık tiryakilerine uygun balık pişirmek icin ipucları.
[h=2]Donmuş balık nasıl pişirilir?[/h]

Bu konuda uzman olan coğu kişi balığın -18 derecede bekletilmesi gerektiği taraftarı. Bu derecede saklandığı zaman balık yaklaşık 3 ay boyunca tazeliğini koruyor. Yağlı balıkların buzluk omruyse yaklaşık 2 ay. Marketten dondurulmuş balık alıyorsanız bakmanız gereken en onemli ozellik tamamen katı olarak donduğundan emin olmak. Daha once cozunup tekrar dondurulduysa ya da paketlerinde hasar varsa kesinlikle almamanız gerek.
Donmuş balığın buzlarını cozmenin en iyi yoluysa bir akşam onceden buzluktan cıkarıp buzdolabına koymak. Balık pişirmek icin ipuclarından biri bu. Cunku eğer buzunu daha cabuk cozmek icin başka yontemlere girişirseniz balığın hem tadı bozulacak, hem dokusu. Ustelik bazı besin maddeleri de kaybolacak. Bu yuzden oda ısısında bekletmeyin.
[h=2]En iyi tadı yakalamak icin balığı neye gore secelim?[/h]

Balık pişirmek icin ipuclarından biri de taze balığın gozlerinde. Balıkcıdan ya da marketten aldığınız taze balıkların gozlerinin canlı, koyu ve parlak olması onun tadının da guzel olacağı anlamına gelir. Balık pişirmek icin balıkcıya gittiğinizde dikkat etmeniz gereken bir başka kural da balığın derisi ve pullarının hasar gormemiş ve canlı gorunmesi. Nemli bir goruntu, katı ve parlak oluşu balığın taze olduğunu gosterir. Ayrıca kotu balık kokusundan da uzak durun, alacağınız balık kesinlikle taze ve deniz gibi kokuyor olmalı.
Balık pişirmek icin kısa bir sure bekleyecekseniz onu suyla duruladıktan sonra kağıt havlularla guzelce kurulayın. Daha sonra da buzdolabınızın en soğuk bolmesinde saklayın.
[h=2]Balığı cok pişirmeyin[/h]Balık pişirmek icin tek bir ipucuna ihtiyacınız olsa onu cok pişirmemeniz gerektiği olurdu. Duşunsenize, balık ciğ haliyle bile yenilebilen bir et. Peki normal bir pişirme seviyesi nasıl anlaşılır? Balığın etini catal ya da bıcakla hafifce aralayın. Beyaz ya da mat bir renk almışsa pişmiş demektir. Ayrıca bıcak onu kolay kesiyorsa bu da piştiğinin kanıtı.
[h=2]Izgara balık nasıl yapılır?[/h]Bircoğumuz balığın ızgarada, mangalda pişmiş haline bayılıyoruz. Ama bu yontemle piştiğinde balık daha da kuruyor. Nem kaybını korumak adına ızgara balık pişirmek icin daha once de değimiz gibi ızgaranın uzerinde cok fazla tutmayın. Balığı fazla pişirmeyin. Izgara balık pişirirken balığınızın kurumasını engelleyecek en iyi yontemse onu marine etmek. Hemen size balık pişirmek icin basit ve guzel bir marine tarifi verelim. Zeytinyağı, limon suyu, sarımsak rendesi, cok az soğan, tuz, biber ve isteğinize gore soya sosu ve kekiği bir kapta karıştırın. Balığınıza bu sosu guzelce yedirdikten sonra 1 – 3 saat arasında buzdolabınızda bekletin. İşte bu kadar basit.
[h=2]Un ve yumurtaya bulayarak kızartın[/h]Balığı en lezzetli yapan şeylerden biri onu once yumurtaya ardından una bulayarak kızartmak. Bunu yapışmayan bir tavada az yağ katarak pişirmelisiniz. Ayrıca tavada balık pişirmek icin hazırladığınız bu karışımın icine beğendiğiniz baharat ve ceşnileri de koyabilirsiniz. Bir de hem balığınızı daha lezzetli yapmak hem de ellerinizi daha az kirletmek icin bir ipucumuz var. Un, zeytinyağı ve yumurta karışımını bir kapta iyice cırpın. Sıvı hamura benzeyen bir gorunume kavuştuğunda balıklarınızı icine atarak karışıma bulayın.
Bu ipucları ile balık pişirmek hem daha kolay hem de daha sağlıklı bir hal alacak. Sizin de yiyecekler ve beslenme ile ilgili sorularınız varsa uzman yorum olarakdanışabilirsiniz.