Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Balık kalbe iyi gelir mi?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Soz balığa gelince anlatacak cok şey var. Sağlıklı beslenme planında olmazsa olmaz balığın faydaları saymakla bitmez. Her yaşta, herkese iyi gelen balık sofrayı da insanı da guzelleştiriyor.


Balık tuketmenin kalp sağlığına cok yararlı olduğu, balık yiyenlerin kalp hastalıklarına daha nadir yakalandığı soyleniyor. Peki bu soylentide gerceklik payı var mı? İşin doğrusu, bunların hicbiri havada kalmıyor. Balık gercekten de kalbe cok iyi geliyor. Bilimcilerin son araştırması buna kanıt. Gelin bir de ayrıntılara bakalım. Balığın mucizevi etkisi neyle ilişkili olabilir?


Araştırmanın oncekilerden farkı, ulaşılan bilginin netliği: balığın ne sıklıkla sofraya geldiğini, hangi balık turunun tuketildiğini, hatta nasıl pişirilip hazırlandığını bile hesaba katmışlar. Araştırmaya hepsi menapoz doneminde tam 84,000 kadın katılmış. Sonuclara bakalım:
Sıklık. Haftada 5 (veya uzeri) oğun fırında veya ızgarada pişmiş balık yiyen kadınların kalp yetmezliği riski nadiren balık tuketen kadınlara oranla tam %30 daha az. İlla bu kadar tuketmeye gerek yok. Balık daha az tuketenlerin kalbini de koruyor.
Pişirme tarzı. Haftada sadece bir kez kızarmış balık yemek bile kalp yetmezliği riskini %48 arttırıyor. Evet, doğru. Balıktan her zaman olumlu şeyler beklediğimiz icin bu sonuc şaşkınlık uyandırıyor olabilir. Fakat suc balıkta değil, kızartma yağında. Kızarmış yağ, balığın icindeki faydalı yağlara baskın geliyor. Size zarar veriyor. Kızarmış balıkta trans yağ oranı da artıyor. Uzmanlara gore bu durum kalp hastalıklarına davetiye cıkarıyor. Oysa az yağlı pişirme yontemleri boyle zararlı etkiler yaratmıyor. Hatta tam tersine kalbinizi koruyor.
Kızartmadan vazgecemiyorsanız yeni tatlar deneme zamanı gelmiş demektir. Fırında balık, ızgara balık, balık buğulama ya da buharda pişmiş balık da cok lezzetli.
Balık turu. Araştırmaya gore somon, uskumru, lufer gibi balık turleri kalp yetmezliği riskini %22 azaltıyor. Tabii kızarmış olmadığı surece. Fırında ya da ızgarada pişirmek gayet sağlıklı. Ama dediğimiz gibi balığın turu kalp sorunları uzerinde etkili. Orneğin somonun yaptığı etkiyi ton balığı, dil balığı ya da mezgit yapmıyor. Her balığın icindeki yağ, asit, vitamin iceriği farklı. Dolayısıyla her birinin sağlığa yararı değişiyor.
Omega 3 yağ asitleri. Araştırma sırasında kadınların besinlerden ne kadar omega 3 aldığına da bakılmış. Ama bu noktada sadece balıkla sınırlı kalmamışlar. Balık yağları, bitkisel yağlar ve başka bitkisel urunlerden elde edilen omega 3 miktarları da araştırılmış. Araştırmanın sonunda omega 3 ile kalp sorunları arasında hicbir bağlantıya rastlanmamış. Şaşırtıcı değil mi? Cunku yıllardır omega 3’un kalbe sağlıklı olduğu soyleniyor. Aslında bu durum balıkla ilgili başka bir faydayı kanıtlıyor: Balığı sağlıklı yapan tek başına omega 3 değil. Balık tum iceriğiyle, butun olarak sağlıklı.
Araştırmanın sonucu balığın kadınlara olan faydalarını destekliyor. Tabii bir suru kriterle birlikte. Balığın turu, nasıl pişirildiği, ne kadar yendiği… Hepsi birer anahtar nokta. Doğru pişirme tarzıyla hazırlanan balık olumcul kalp sorunları riskini azaltıyor. Kucuk ayrıntılara dikkat ederek balık tuketmeyi alışkanlık haline getirmek sağlıklı yaşamın puf noktalarından.