Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Arypez 10 mg 28 fİlm tablet

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
ATC: N06DA02
BARKODU: 8699578090074
FİYATI: 91,46TL
ETKEN MADDE: donepezil – donepezil
URETİCİ: BIOFARMA
Alzheimer demansda, asetilkolinesterazın spesifik ve reversibl bir inhibitoru. Yatmadan once 5-10mg. Gebelik kategorisi C. Kontrendikasyon; aşırı duyarlılık, gebelik. Etkileşim; ketokonazol, kinidin, itrakonazol, eritromisin, fluoksetin, rifampisin, fenitoin, karbamazepin, alkol, antikolinerjik aktivitesi olan ilaclar, suksinilkolin, sinir ve adele bloke edici ajanlar, kolinerjik agonistler, beta-blokerler.
[h=2]YAN ETKİLERİ[/h] bulantı, diyare, uykusuzluk, kusma, kas krampları, yorgunluk ve anoreksi.
Kısıtlamalar SGK SUT EK-4/F Ayakta tedavide sağlık kurulu/uzman hekim raporu ile verilebilecek ilac. Noroloji, geriatri, psikiyatri uzmanlarınca veya bu uzmanlardan biri tarafından duzenlenecek uzman hekim raporuna dayanılarak diğer hekimlerce recete edilebilir. Prospektus ARYPEZ 10 mg F LM TABLET PROSPEKTUS FORMULU: Her film tablet 10 mg Donepezil hidroklorur icerir. Boyar madde olarak Titanyum dioksit ve Kinolin sarısı Al. lak kullanılmıştır.
FARMAKOLOJ K OZELL KLER: Farmakodinamik Ozellikleri: Alzheimer hastalığının kognitif belirtilerinin patogenezi konusundaki bugunku goruşler bu belirtilerin bazısını, kolinerjik sinir iletilerinin yetersizliğine bağlamaktadır. Donepezil’in terapotik etkisini kolinerjik fonksiyonları artırarak gosterdiği kabul edilmektedir. Donepezil, asetilkolinin, kolinesteraz enzimi tarafından hidrolizini geri donuşumlu olarak inhibe ederek, asetilkolin konsantrasyonunu artırır. Eğer bu onerilen etki mekanizması doğruysa, hastalık ilerleyip fonksiyonel olarak sağlam birkac kolinerjik noron kaldığında Donepezil’in etkisi azalır. Donepezil’in demans gelişiminin temelinde yatan sureci değiştirdiğine yonelik bir kanıt yoktur.
Farmakokinetik Ozellikleri: Absorpsiyon Donepezil oral yolla iyi absorbe olur. Bağıl oral biyoyararlanımı % 100’dur. Doruk plazma konsantrasyonlarına 3 – 4 saatte erişir. Gunde 1 mg – 10 mg arası dozlarda bir kere verildiğinde doğrusal bir farmakokinetik gosterir. Besinler ve ilacın alınma zamanı absorpsiyonu etkilemez.
Yinelenen dozlarda verildiğinde Donepezil plazmada 4 – 7 kat birikir ve kararlı duruma 15 gun icinde erişir. Dağılım Donepezil’in kararlı durumda dağılım hacmi 12 L/kg’dır. Donepezil 2 – 1000 ng/ml konsantrasyon aralığında % 96 oranında plazma proteinlerine, başlıca albuminlere (% 75) ve alfa-1 asit glikoproteine (% 21) bağlanır. Metabolizma Donepezil idrarla değişmemiş olarak da atılır; fakat buyuk oranda karaciğerde CYP2D6 ve CYP3A4 izoenzimleri tarafından metabolize edilir ve glukuronidasyona uğrar. Donepezil’in 4 ana metaboliti tanımlanmıştır.
Bunlardan ikisi farmakolojik olarak aktiftir. Kucuk metabolitlerinin hepsi tanımlanamamıştır. 14 C-Donepezil verilmesinden sonra plazma radyoaktivitesinin % 53’u değişmemiş Donepezil’e, % 11’i 6-O-desmetildonepezile aittir. Bu metabolit, asetilkolinesterazı Donepezil ile aynı olcude inhibe eder. Atılım Donepezil’in ortalama eliminasyon yarı omru 70 saattir, ortalama gorunur plazma klirensi ise (Cl/F) 0.
13 L/st/kg’dir. 14C-Donepezil verilmesinden sonra total radyoaktivitenin % 57’si idrardan, % 15’i fecesten 10 gun icinde elde edilir, % 28’i ise bu surede toplanamaz. Verilen bir dozun % 17’si değişmemiş Donepezil olarak idrarla cıkar. Ozel hasta grupları: Donepezil’in farmakokinetiğinde yaş, cinsiyet ve ırktan kaynaklanan farklılık bulunmamıştır. Alkolik sirozu olan 10 hastada Donepezil klirensi sağlıklı kimselere gore % 20 azalmıştır.
Kreatinin klirensi 22 ml/dak/1.73 m2’nin altında olan 4 ilerlemiş bobrek yetmezliği hastasında Donepezil klirensi sağlıklı kişilerden farklı bulunmamıştır. END KASYONLARI: ARYPEZ hafif ve orta şiddette Alzheimer tipi demansta endikedir. KONTREND KASYONLARI: ARYPEZ; Donepezil’e, piperidin turevlerine ve tabletteki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.
[h=2]UYARILAR[/h] Anestezi: Donepezil bir kolinesteraz inhibitoru olduğundan anestezi suresince suksinilkolin tipi kas gevşeticilerin etkisini kuvvetlendirebilir.
Kardiyovaskuler sistem: Kolinesteraz inhibitorleri (Donepezil) vagotonik etkileri nedeniyle sinoatrial ve atrioventrikuler duğumler uzerinde inhibitor etki gosterir. Bunun sonucu kalp hastalığı olanlarda ve olmayanlarda bradikardi veya kalp bloğu gorulebilir. Donepezil kullananlarda senkop vakaları bildirilmiştir. Gastrointestinal sistem: Kolinesteraz inhibitorleri artmış kolinerjik aktivite nedeniyle gastrik asit sekresyonunu artırır. ARYPEZ verilen hastalar ulser ve gastrointestinal kanama yonunden yakın gozlem altında tutulmalıdır.
Urogenital sistem: Her ne kadar Donepezil ile yapılan klinik araştırmalarda gorulmediyse de kolinerjik ilaclar mesane cıkışında tıkanmaya neden olabilir. Sinir sistemi: Kolinomimetik ilacların genel konvulsiyon yapma potansiyeli olduğuna inanılır. Ancak epileptik belirtiler Alzheimer hastalığı nedeniyle de gorulebilir. Solunum sistemi: Kolinerjik etkileri nedeniyle ARYPEZ astım veya tıkayıcı akciğer hastalığı hikayesi olanlarda dikkatle kullanılmalıdır. Gebelikte ve Emzirme Doneminde Kullanım: Gebelikte kullanım: Gebelik kategorisi C’dir.
Denepezil’in gebelikte guvenli bir şekilde kullanımı konusunda hamile kadınlarda yapılmış yeterli ve iyi kontrollu araştırma bulunmamaktadır. ARYPEZ gebelikte ancak anneye sağlayacağı faydalar fetus icin potansiyel risklere ustunse kullanılmalıdır. Emzirme doneminde kullanım: Donepezil’in anne sutune gecip gecmediği bilinmemektedir. ARYPEZ’in emziren annelerde kullanılacağı herhangi bir endikasyon yoktur. Bu nedenlerle ARYPEZ emziren annelerde kullanılmamalıdır.
Pediatrik hastalar: Donepezil’in cocuklarda gorulen herhangi bir hastalıkta guvenilirliği ve etkinliği konusunda yapılmış yeterli ve iyi kontrollu araştırma bulunmamaktadır. Arac ve Makine Kullanmaya Etkisi: Donepezil uyuklama, baş donmesi, titreme gibi yan etkilere neden olabilir. Hastalar ARYPEZ’in kendilerini nasıl etkileyeceğini denemeden motorlu arac ve tehlikeli makine kullanmaktan kacınmalıdırlar. YAN ETK LER/ADVERS ETK LER: Kontrollu klinik araştırmalarda yan etki nedeniyle Donepezil tedavisini bırakma oranı 5 mg/gun dozunda % 5 olup, bu oran plasebo verilen hastalardaki kadardır (% 5). 7 gunluk basamaklı tedavi ile 5 mg – 10 mg dozlarında Donepezil verilen hastalarda ise tedaviyi bırakma oranı % 13’tur.
Tedaviyi bırakmaya neden olan, en az % 2 sıklıkta ve plasebodan daha sık gorulen yan etkiler 10 mg/gun dozunda Donepezil icin bulantı (% 3), diyare (% 3) ve kusma (% 2)’dır. Gunde 10 mg/kg dozda Donepezil tedavisi sırasında hastaların en az % 5’inde ve plasebonun 2 katı sıklıkta gorulen yan etkiler şunlardır: Bulantı, diyare, uykusuzluk, kusma, kas krampları, yorgunluk ve iştahsızlık. Bu yan etkiler hafif ve gecici olup, tedavi ilerledikce kaybolur. Doz titrasyonunun kısa surede (1 hafta) yapıldığı hastalarda yan etki gorulme oranı doz titrasyonunun uzun surede (6 hafta) yapıldığı hastalara gore daha yuksektir. Kontrollu klinik araştırmalarda Donepezil kullanan hastaların en az % 2’sinde gorulen ve gorulme sıklığı plaseboya gore daha yuksek olan yan etkiler aşağıda gosterilmiştir.
Genel olarak bu yan etkiler kadınlarda ve yaş ilerlemesiyle daha sık gorulur. Tum vucut: Baş ağrısı, ceşitli bolgelerde ağrı, kaza, yorgunluk. Kardiyovaskuler sistem: Senkop. Sindirim sistemi: Bulantı, kusma, diyare, iştahsızlık. Kan ve Lenf sistemi: Ekimoz.
Metabolizma ve Beslenme: Vucut ağırlığında azalma. skelet Kas sistemi: Kas krampları, artrit. Sinir sistemi: Uykusuzluk, baş donmesi, depresyon, anormal ruyalar, uyuklama. Urogenital sistem: Sık idrara cıkma. Klinik calışmalar sırasında gozlenen diğer yan/advers etkiler: Donepezil ile yapılan calışmalar sırasında gozlenen yan etkiler gorulme sıklıklarına gore Sık (≥ 1/100) ve Seyrek (1/100 – 1/1000) olarak sınıflandırılmışlardır: Tum vucut: Sık: nfluenza, goğus ağrısı, diş ağrısı;
Seyrek: Ateş, yuzde odem, periorbital odem, hiatus hernisi, abse, selulit, uşume titreme, genel soğukluk hissi, kafada dolgunluk hissi, kayıtsızlık.
Kardiyovaskuler sistem: Sık: Hipertansiyon, vazodilatasyon, atrial fibrilasyon, sıcak basması, hipotansiyon;
Seyrek: Anjina pektoris, postural hipotansiyon, miyokard enfarktusu, birinci derece atrioventrikuler (AV) blok, konjestif kalp yetmezliği (KKY), arterit, bradikardi, periferik vaskuler rahatsızlık, supraventrikuler taşikardi, derin ven trombozu. Sindirim sistemi: Sık: Feces tutamama, gastrointestinal kanama, şişkinlik, epigastrik ağrı;
Seyrek: Geğirme, dişeti iltihabı, iştah artışı, gaz, periodontal abse, safra taşı, divertikulit, aşırı tukuruk salgılanması, ağız kuruluğu, nekroze ulser, gastrit, irritabl kolon, dil odemi, epigastrik sıkıntı, gastroenterit, transaminaz duzeyinde artış, hemoroid, bağırsak tıkanması, susamada artış, sarılık, melena, polidipsi, duodenal ulser, mide ulseri. Endokrin sistem:
Seyrek: Diabet, guatr. Kan ve Lenf sistemi:
Seyrek: Anemi, trombositemi, eozinofili, eritrositopeni. Metabolizma ve Beslenme: Sık: Dehidratasyon;
Seyrek: Gut, hipokalemi, kreatin kinaz miktarında artış, hiperglisemi, vucut ağırlığında artış, laktat dehidrogenaz miktarında artış.
skelet Kas sistemi: Sık: Kemik kırılması;
Seyrek: Kas gucsuzluğu, kas demeti oluşması. Sinir sistemi: Sık: Delusyon, titreme, irritabilite, parestezi, saldırganlık, vertigo, ataksi, libidoda artış, huzursuzluk, anormal ağlama, sinirlilik, afazi;
Seyrek: Serebrovaskuler kaza, intrakranyal kanama, gecici iskemik atak, duygusal kararsızlık, nevralji, lokalize soğukluk hissi, kas spazmı, disfori, anormal yuruyuş, hipertoni, hipokinezi, norodermatit, lokalize hissizlik, paranoya, dizartri, disfazi, duşmanlık duyguları, libidonun azalması, melankoli, duygusal ice cekilme, nistagmus, kalp uyarılması. Solunum sistemi: Sık: Dispne, boğaz ağrısı, bronşit;
Seyrek: Epistaksis, boğazda akıntı, pnomoni, hiperventilasyon, akciğerde konjesyon, solunum gucluğu, hipoksi, farenjit, plorezi, akciğer kollapsı, uyku apnesi, horlama. Deri ve uzantıları: Sık: Şiddetli kaşıntı, fazla terleme, urtiker;
Seyrek: Dermatit, eritem, cilt renginde değişme, hiperkeratoz, alopesi, fungal dermatit, zona (herpes zoster), aşırı kıllanma, ciltte catlaklar oluşması, gece terlemesi, cilt ulseri. Duyu organları: Sık: Katarakt, gozde hassasiyet, bulanık gorme;
Seyrek: Goz kuruması, glokom, kulak ağrısı, kulakta cınlama, goz kapağı iltihabı, işitmede azalma, retinal kanama, dış kulak iltihabı, orta kulak iltihabı, ağızda kotu tat, konjonktival kanama, hareket hastalığı, goz onunde benekler oluşması.
Urogenital sistem: Sık: drar kacırma, nokturi;
Seyrek: Dizuri, hematuri, metroraji, sistit, enurez, prostat hipertrofisi, piyelonefrit, idrar kesesini boşaltamama, meme fibroadenomu, fibrokistik meme, mastit, idrarda iltihap, bobrek yetmezliği, vajinit. Pazarlama sonrası donemde bildirilen yan/advers etkiler: Donepezil’in pazarlanmasından sonra bildirilen, fakat ilac ile nedensellik ilişkisi belli olmayan yan etkiler şunlardır: Karın ağrısı, ajitasyon, kolesistit, konfuzyon, konvulsiyon, halusinasyon, kalp bloğu (her tipte), hemolitik anemi, hepatit, hiponatremi, noroleptik malign sendrom (NMS), pankreatit ve erupsiyon. BEKLENMEYEN B R ETK GORULDUĞUNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ. LAC ETK LEŞ MLER: Donepezil’in diğer ilacların metabolizması uzerine etkileri: Donepezil’in CYP2D6 (imipramin) veya CYP3A4 tarafından (sisaprid, terfenadin) metabolize edilen ilaclarla etkileşimi klinikte araştırılmamıştır. Ancak in vitro denemelerde Donepezil bu enzimlere zayıf olarak bağlandığından soz konusu ilaclarla etkileşime girmesi beklenmez.
Donepezil’in enzim induksiyonu potansiyeline sahip olup olmadığı bilinmemektedir. Donepezil; teofilin, simetidin, varfarin, digoksin ve ketokonazol farmakokinetiğini etkilemez. Başka ilacların Donepezil metabolizması uzerine etkileri: CYP450-2D6 ve 3A4 inhibitorleri olan ketokonazol ve kinidin in vitro Donepezil metabolizmasını inhibe eder. Bu inhibitorlerin klinikte boyle bir etki gosterip gostermeyeceği bilinmemektedir. CYP2D6 ve CYP3A4 induktorleri (fenitoin, karbamazepin, deksametazon, rifampin ve fenobarbital) ARYPEZ atılımını hızlandırabilir.
Antikolinerjikler: Kolinesteraz inhibitorleri (Donepezil) ve antikolinerjik ilaclar birbirlerine karşı antagonist etki gosterirler. Kolinomimetikler ve diğer kolinesteraz inhibitorleri: Kolinesteraz inhibitorleri (Donepezil) suksinilkolin gibi noromuskuler blok yapıcı ilaclar veya betanekol gibi kolinerjik agonistlerle birlikte verilirse sinerjistik etki beklenir. KULLANIM ŞEKL VE DOZU: Kontrollu klinik araştırmalarda Donepezil’in etkili dozu gunde 1 kere verilmek uzere 5 mg ve 10 mg olarak belirlenmiştir. Gunde 10 mg’lık doz 5 mg’lık doza gore daha yuksek oranda iyileşme sağlamaz. Ancak gunde 10 mg’lık doz bazı hastalar icin ek fayda sağlayabilir.
Buna gore gunde 10 mg’lık doz kullanımı tedavi eden doktorun ve hastanın secimine bırakılmıştır. ARYPEZ dozu bir hafta icinde gunde 5 mg’dan 10 mg’a yukseltilirse kolinerjik yan etkilerin sıklığı gunde 5 mg’lık doza gore daha yuksektir. Ote yandan doz 6 haftada 5 mg’dan 10 mg’a yukseltilirse yan etkilerin sıklığı 5 mg ve 10 mg’lık gruplarda aynıdır. Bunun icin, kararlı durum 15 gunden once oluşmadığından ve yan etkilerin sıklığı dozun hızlı artırılmasından etkileneceğinden hastalar gunde 5 mg’lık dozda 4 – 6 haftayı doldurmadıkca gunluk dozun 10 mg’a cıkartılması duşunulmemelidir. ARYPEZ geceleri, yatmadan hemen once alınmalıdır.
ARYPEZ yemeklerle veya yemeklerden bağımsız olarak alınabilir. DOZ AŞIMI: Doz aşımı vakalarında genel destekleyici tedavi uygulanmalıdır. Kolinesteraz inhibitorleri ile doz aşımı kolinerjik krizle sonlanabilir. Bunun belirtileri; şiddetli bulantı, kusma, salivasyon, bradikardi, hipotansiyon, solunum depresyonu, kollaps ve konvulsiyonlardır. Kas kuvvetindeki azalma solunum kaslarına yayılırsa sonuc olumcul olabilir.
ARYPEZ doz aşımında kullanılacak antidotlar atropin gibi tersiyer antikolinerjiklerdir. Atropin sulfat intravenoz yolla başlangıc dozu olarak 1.0 mg – 2.0 mg dozunda verilir. Daha sonraki dozlar alınan klinik yanıta gore ayarlanır.
Atropin gibi tersiyer antikolinerjiklerin yerine glikopirolat gibi kuvaterner antikolinerjikler kullanıldığında kan basıncında ve nabızda atipik değişmeler gorulmuştur. ARYPEZ ve/veya metabolitlerinin hemodiyalizle kandan uzaklaştırılıp uzaklaştırılamayacağı bilinmemektedir.
[h=2]SAKLAMA KOŞULLARI[/h] Cocukların goremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde, ambalajında ve 25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. T CAR TAKD M ŞEKL VE AMBALAJ MUHTEVASI: ARYPEZ 10 mg F LM TABLET, 28 Tablet’lik blister ambalajda, karton kutuda P YASADA MEVCUT D ĞER FARMASOT K DOZAJ ŞEK LLER: ARYPEZ 5 mg F LM TABLET, 14 Tablet’lik blister ambalajda, karton kutuda RUHSAT SAH B VE MAL YER: B OFARMA lac Sanayi ve Ticaret A.Ş. Samandıra – STANBUL RUHSAT TAR H VE NO: 26.12.2007 – 213/87 PROSPEKTUS ONAY TAR H: 06.12.2007 Recete ile satılır.