Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Antioksidanların faydaları

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Son birkac yıldır, araştırmacılar antioksidan bakımından zengin meyve ve sebzelerin, sağlık faydaları ilişkili olduğunu bulmuşlardır. Sağlıkla alakalı bu faydaları, kalp hastalıkları riskini azaltmaları, bazı kanser turleri ve yaşlanma ile ilişkili hastalıklardan korunmayı kapsamaktadır. Antioksidanlar C ve E vitaminlerini, beta-karoten, likopen ve luetin ve selenyum gibi karotenoidleri kapsamaktadır. Antioksidanların genel avantajlarının yanı sıra bir butun halinde, ceşitli gıda kaynakları belirli faydalar sağlayabilir.
[h=2]Genel Faydaları[/h]

Antioksidanların onemli avantajı, vucudu, hucre hasarına neden olabilen ve metabolizmanın yan urunleri olan serbest radikallere karşı korumaktır. Hucre hasarı yaşlanmayla birlikte şiddetlenir. 2004 yılında yayınlanan “Klinik Beslenme Amerikan Dergisi” ‘nde bulunan bir calışmaya gore, artan antioksidan alımı, ozellikle de C vitamini alımı yaşlılarda yuksek iskelet kas gucu ile bağlantılıdır.
[h=2]Vitamin C ve E[/h]

Amerikan Diyetetik Derneğine gore, C vitamini, hucrelerin icinde ve dışında serbest radikallerle savaşır, kan damarlarını sağlam olmasını sağlar ve bağ dokuların oluşturulmasına yardımcı olarak yaraları iyileştirir. E vitamini hucrelerde temel yağları korumaktadır ve aynı zamanda kalp hastalığı ve bazı kanser turleri riskini azalttığı belirtilmiştir.
[h=2]Karetenoidler ve Selenyum[/h]Gıdalarda bulunan 600’den fazla karetenoid, serbest radikallerle savaşır. Amerikan Diyetetik Derneğine gore, karetenoidler, ağız, kolon ve mide kanseri gibi bazı kanser turlerine karşı mucadelede yardımcı olabilir. Selenyum, hucreleri korumak icin E vitamini ile birlikte calışır ve aynı zamanda sacların korunmasına ve sağlıklı tırnak oluşumuna yardımcı olur.
[h=2]Gıda Kaynakları[/h]C vitamini acısından zengin gıdalar, portakal, kırmızı dolmalık biber, kivi ve zenginleştirilmiş meyve sularını icermektedir. E vitamini, bitkisel yağlar ve fıstık ezmesi gibi yağlarda bulunur. Karetenoidler ise, yeşil yapraklı sebzeler, havuc, domates, kavun, papaya ve tatlı patates gibi renkli meyve ve sebzelerde bulunmaktadır. Selenyum yumurtada, deniz urunlerinde ve yetiştiği topraktaki selenyum oranı ile doğru orantılı olarak sarımsak gibi bazı bitki kaynaklarında bulunabilir.