Magazin Editor
Magazin Habercisi
[h=3]Analı kızlı corbası tarifi icin malzemeler[/h] İc harcı icin
- 200 g yağsız koyun kıyması
- 2 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 tatlı kaşığı biber salcası
- 100 g tereyağı
- Tuz
- Karabiber
- 250 g dovmelik dana eti
- 2.5 su bardağı ince siyah bulgur
- 1 adet yumurta
- 1 cay bardağı irmik
- 6 yemek kaşığı dolusu un
- 1 cay kaşığı kimyon
- 2 tatlı kaşığı biber salcası
- 2 cay kaşığı tuz
- 1.5 su bardağı kadar su
- 50 g tereyağı
- 1 adet buyuk soğan
- 1.5 tatlı kaşığı domates salcası
- 1 tatlı kaşığı biber salcası
- 1 orta boy kase haşlanmış nohut
- Tuz, karabiber
- 10-12 bardak su (Et suyu olursa daha guzel olur)
- 1 adet limon suyu
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- Bir tencereye kıymayı koyun ve suyunu salıp cekene kadar kavurun. Suyunu cekmesine yakın kucuk kucuk doğradığınız soğanları ekleyin ve iyice suyunu cektirin.
- Sonra salcasını, tereyağı ve baharatlarını ekleyip iyice kavurun. Kavrulan kıymayı tepsiye dokup soğutun.
- Dış harcı icin; dana etini et dovme makinasında iyice dovun (Makineniz yoksa kasapta 3 kez cektirin). Bulgurunuzu geniş kenarlı bir tepsiye koyun.
- Uzerine yarım bardak su dokup karıştırın ve 5-10 dakika bekletin. Daha sonra yumurtayı kırın, irmiği, dovulmuş eti ekleyin ve yoğurmaya başlayın.
- Yoğururken salcaları ekleyin ve iyice ozdeşleşene kadar yoğurun. Arada biraz su ekleyerek yoğurmaya devam edin.
- En son unu ve baharatları ekleyip, yumuşak bir kofte hamuru elde edinceye kadar yoğurun.
- Anaları icin; ceviz buyukluğunde parcalar kopartıp yuvarlayın, parmaklarınızın ucuyla yuvarladığınız hamurun icini oyun (Mumkun olduğunca ince yapın). İcine kavurduğunuz kıymadan 1.5 tatlı kaşığı kadar koyun ve hamuru yuvarlayıp kapatın.
- Kıyma harcınız bitene kadar butun hamurdan kofte buyukluğunde kıymalı toplar hazırlayıp bir tepside biriktirin. Daha sonra kalan kofte hamurundan nohut buyukluğunde toplar (Kızlar) hazırlayıp onları da bir tepside biriktirin.
- Suyu icin buyuk bir tencereye tereyağını koyun, ustune kucuk yemeklik doğranmış soğanı ekleyin. Kavrulurken salcaları da ekleyip hafif kavurun.
- Daha sonra et suyunu ilave edip biraz kaynayınca nohutları, tuzu ve karabiberi ekleyin. En son limon suyunu ekleyin.
- Bunlar kaynarken yaptığınız ufak kofteleri (Kızlar), 5 dakika sonra da buyuk kofteleri (Analar) ekleyin. Anaları suyun ustune cıkınca corbanın altını kapatın ve kuru naneyi ilave edip karıştırın. Sıcak servis yapın.
- Analı kızlı corbasını, zeytinyağlı taze fasulye ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
- Dana etini mutlaka cektirin ve yumuşak bir kıvamda olmasını sağlayın. Boylece kofteler daha lezzetli olacaktır.
- Kofte hamurunu ne kadar guzel yoğurursanız o kadar guzel olur ve pişerken dağılmaz.
- Kofte hamurunu hazırladıktan sonra 10 dakika dinlendirin ardından tekrar yoğurun ve şekil verin.
- Hamura şekil vermek icin, avuc iclerinizi ıslatabilirsiniz. Bu sayede elinize yapışmadan daha kolay yuvarlayabilirsiniz.
- Analı kızlı corbasının bir porsiyonu, yaklaşık 30 kaloridir. Bir porsiyon bir kepce corbaya eşittir. Bu tarifi diyet listenize ekleyebilirsiniz.