Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Alman (Rus) Usulü Sirkesiz Lahana Turşusu

EvHanımı

Member
Katılım
6 Ocak 2020
Mesajlar
100
[h=2]Alman (Rus) Usulü Sirkesiz Lahana Turşusu Tarifi İçin Malzemeler[/h]
  • 1 kg beyaz lahana
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 defne yaprağı
  • 1-2 adet tane karabiber
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1/3 yemek kaşığı şeker
[h=2]Alman (Rus) Usulü Sirkesiz Lahana Turşusu Tarifi Yapılışı[/h]Sirke içermeyen bu turşu gayet sağlıklıdır. Tarif hem Almanya’ da hem de eski SSCB ülkelerinde geleneksel olarak uygulanmaktadır. Bu yöntemle hazırlanan lahana kıtır kıtır olur ve tek başına örneğin üzerine biraz sıvı yağ gezdirip salata niyetine tüketilebileceği gibi Coleslow salatası, çorba, kapuska yemeği ve börek yapımında da kullanılabilir. Lahana erken çıkan ince yapraklı cinsten olmamalı.

  1. Lahana aynı büyüklükte parçalar halinde ince ince doğranır, ekşimeye bırakılacağı emaye yada cam bir kaba aktarılır ve orada suyunu bırakacak kadar itinalı bir şekilde elle biraz ezilir.
  2. Üzerine soyulmuş havuç (aşırı sulanmaması için) rendenin kalın tarafından rendelenip lahanaya eklenir.
  3. Üzerine tuz ve şeker serpilip tane biber ve defne yaprağı konur.
  4. Tüm malzemeler karıştırılır ve kaşıkla iyice arada hava kalmayacak şekilde preslenir.
  5. Kap genişse üzeri kapatılır değil ise direk üstüne bir pres bırakılır (su dolu bir şişe veya kap olabilir) ve bu şekilde oda sıcaklığında yaklaşık 3-4 gün ekşimeye bırakılır.
  6. Hazır hale gelen lahana kapalı bir kaba alınıp buzdolabında saklanmalı.
Önemli! Lahana hazır olana kadar (yani ilk 3-4 gün) her gün 2-3 kere presi kaldırılıp karıştırılmalı veya çok yapılıp karıştırma imkânı yoksa en azından tahta kaşıkla delikler açılıp oluşan gazın çıkması sağlanır aksi takdirde lahana acıyıp küflenebilir ve kullanılamaz hale gelir. Bunu yapmak zor değildir ama mutlaka yapılması gerekiyor.
Afiyet olsun