Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Akçakoca Usulü Dartılı Gözleme

prenses

Member
Katılım
10 Ağu 2019
Mesajlar
240
[h=2]Akçakoca Usulü Dartılı Gözleme Tarifi İçin Malzemeler[/h]Hamuru İçin ;

  • 2 kg un (yağ çekmemesi için Sinangil gibi iyi bir un olmalı)
  • 2 paket karbonat
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4 L (large) boy yumurta
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) çay bardağı sıvı yağ
  • 5 tepeleme tatlı kaşığı şeker
  • 4 silme tatlı kaşığı tuz
  • 2 çorba kaşığı elma sirkesi (rengi beyaz olsun diye elma sirkesi kullandık)
  • 3, 5 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
  • 4 bardak süt
İç Malzemesi ;

  • 80 gr dartı (Meryem Hafsa’nın dartı tarifinden önceden yapıp hazır edebilirsiniz. )
  • Yarım çay bardağı (50 ml) sıvı yağ
  • 125 gr (yarım paket) margarin (isteyen yerine aynı miktarda tereyağı tercih edebilir)
  • 50 gr tereyağı
[h=2]Akçakoca Usulü Dartılı Gözleme Tarifi Yapılışı[/h]Akçakoca’nın Yukarı Mahalle halkının bayramlarda pişirdiği ve geleneksel hale gelmiş olan Melengücceği tatlısının hamurunu anneannem her bayram daha büyük yapıp bize gözleme adı ile yedirirdi. Bu bayram geleneğimizi devam ettirdik ve gözlememiz masadaki yerini aldı. Bu tarif ile sizler de farklı bir lezzeti sofralarınıza koyabilirsiniz.

  1. Hamur yapımı için, hamur malzemelerinin hepsini bir araya getirip yoğurun. Yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edin. Cıvık olursa un, kuru olursa süt ilave edin.
  2. Hamuru 5 eşit bezeye ayırın. Üzerini poşet ya da streç film ile sarıp (amaç kurumasını engellemek) yarım saate yakın dinlendirin.
  3. İç malzemelerini kısık ateşte ısıtıp eritin ve karıştırın. (Dartı aşırı sıcakta yanabilir, dikkat edin. )
  4. Her bir bezeyi mantı hamuru kalındığında açın. Dartılı sıvı malzemeden, beş eşit şekilde tüm bezelere yetecek şekilde açtığınız hamurun içine dökün.
  5. Hamurun her yerinin yağlanması sağlayın. Hamurun bir tarafından rulo yapın. Buradaki püf nokta, rulonun eşit kalınlıkta olması için ruloyu çekiştirerek yuvarlamaktır.
  6. Yaptığınız ruloyu 3 eşit parçaya bölün. Kestiğiniz parçaları her iki ucundan ters yöne gelecek şekilde kıvırın. Ortaya geldiğinizde bir ucunu diğerinin üstüne ters şekilde kapatın ve üstüne bastırıp kenara alın. 5 bezeden toplam 15 adet gözleme hamuru çıkıyor.
  7. Gözleme hamurlarını unlamadan (!) (aksi taktirde yağda yanıyor, tadı kötü oluyor ve gözlemelere yapışıyor) yuvarlak şekilde açın. Ne çok ince ne çok kalın olsun. Aşırı ince ve büyük gözlemeleri tavada çevirmekte zorlanırsınız. Kalın gözlemelerin de içi pişmeyebilir.
  8. Temiz bir teflon tavada taze yağı iyice kızdırın. Açtığınız gözlemeleri kızgın yağda önlü arkalı kızartın (fotoğrafta kızarmış rengini paylaştım. ) Nefis gözlemeler hazır.
  9. Soğuduktan sonra ister üçgen ister kare şeklinde (arzuya göre) keserek servis edin. Küçük çocuklar melengücceği boyundaki gözlemeleri daha çok severler. İsterseniz tatlı hamurlarını şerbetlemeden de yiyebilirsiniz.