Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Akcaağac şerbeti nasıl pişirilir?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Bahar mevsimi, Amerika’nın ceşitli eyaletlerinde akcaağac şurubu sezonu olarak da bilinir. Ilık gunleri ve donlu geceleriyle bu bolgelerdeki erken bahar mevsimi, ağacların buyuk miktarlarda ozsu uretmelerine yol acar. Kızılderililer ve ciftciler bu ozsuyu yuzyıllardır akcaağac şurubuna ve akcaağac şekerine donuşturmektedirler. Surec, bir hobi olarak yapılacak kadar kolay olup sadece ozsuyu pişirecek bir tencere gerektirmektedir.
[h=2]Temel bilgiler[/h]Tatlı akcaağac ve boz akcaağac diğer akcaağac ceşitlerine gore ozsularında daha yuksek miktarda şeker icerir. Bu durumda “yuksek miktar” goreceli bir terim. Yine de 3,7 litre akcaağac şurubu elde etmek icin 113 ila 151 litre arası ozsuyu kaynatmak gerekir. Ohio Eyalet Universitesi’ne gore bir akcaağac ortalama 22 ila 37 litre ozsu uretir. Bu, ortalama şurubun dortte birine denktir.
[h=2]Hazırlama[/h]Ozsuyunuzu calışmanıza yetecek kadar biriktirene kadar hijyenik bir yiyecek saklama kovasında veya konteynırında saklayın. Bu konteynırları, restoranlardan eğer orijinal iceriği fırca ile ovmaya gonulluyseniz cok az bir para karşılığında veya bedavaya edinebilirsiniz. Hazır restorandayken, restoranların fritozlerde kullandıkları filtrelerden birkac tane almayı unutmayın. Bu filtreleri ozsuyunuza bulaşacak bocek ve kırıntıların tencerenize gecmesini onlemek icin kullanın.
[h=2]Kaynatma[/h]En iyisi, ozsuyu dışarıda kaynatmak; cunku kaynatma sureci iceride sorun yaratabilecek kadar cok buhar uretimine sebep olacaktır. Buyuk tupgaz ve tencere kombinasyonuna “ıstakoz kaynatma kazanı” veya “hindi kızartıcısı” denir. Bu tencerelerden yoksa en buyuk tencerenizi mangalın ustune koyun. Tencereyi konteynırınızda bulunan ozsu ile doldurun. Tamamını tencereye boşaltana kadar devam edin.
[h=2]Bitirme[/h]Profesyoneller şeker yoğunluğunu hesaplamak icin hassas tartı kullanırlar. Cunku bu hesap hem tadı hem de tutarlılığı belirler. Ev yapımı akcaağac şurubu icin gercekci bir mutfak termometresi de aynı işlevi gorecektir. Akcaağac şurubu doğru konsantrasyona erişince, tam olarak suyun kaynama derecesinden 3 derece yukarıda kaynamaya başlar. Su deniz seviyesinde 100 derecede kaynarken daha yuksek irtifada daha duşuk sıcaklıkta kaynayabilir. Şurubunuz doğru ısıya ulaşınca steril şişe ve kavanozlara dokup şişelerin ağızlarını kapatın.