Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Zoloft Nedir ? Yan Etkiler Nelerdir ?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Zoloft, Depresyon, Panik Atak, obsesif kompulsif bozukluk, travma sonrası Stres bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu (sosyal fobisi) ve şiddetli bir premenstrual sendromu (premenstrual dysspic bozukluğu) tedavi etmek icin kullanılmaktadır.
Bu ilac ruh halinizi, uykunuzu, iştahınızı ve enerji seviyesini iyileştirebilir ve gunluk yaşama olan ilginizin geri gelmesine yardımcı olabilir. Korku, endişe, istenmeyen duşunceler ve panik atak sayısını azaltabilir. Aynı zamanda gunluk yaşamda kesintiye neden olan tekrarlanan gorevleri (el yıkama, sayma ve denetleme gibi) gercekleştirme arzusunu da azaltabilir. Zoloft, secici Serotonin geri alma engelleyici (SSRI) olarak tanımlanır. Beyinde belirli bir doğal maddenin (serotonin) dengesini yeniden sağlamak icin yardımcı olur.
[h=2]Zoloft Nasıl Kullanılır ?[/h]Prospektusu okuyun ve orularınız varsa doktorunuza ya da eczacınıza sorun.
Bu ilacı doktorunuzun belirttiği gibi ağızdan alın, genellikle gunde bir kez ya da akşam alınması gerekir. Bu ilacın tablet formu, gıda ile veya yiyeceksiz alınabilir. Kapsul formu genellikle kahvaltıdan sonra ya da akşam yemeğinden sonra yemekle birlikte alınır.
Eğer adet oncesi problemle ilgili bu ilacı alıyorsanız, doktorunuz sizi bu ilacı ayın her gunu ya da donemin başlangıcından onceki iki hafta boyunca alıkoyabilir.
Dozajı tıbbi durumunuza ve tedaviye verdiğiniz cevaba gore ayarlanır. Yan etkilerin riskini azaltmak icin, doktorunuz sizi duşuk dozda tedaviye başlatacak ve kademeli olarak dozunuzu artırmanız icin yonlendirecektir. Doktorunuz verdiği talimatlara uyun. Bu ilactan en iyi şekilde faydalanmak icin duzenli olarak alın. Hatırlamanıza yardımcı olmak icin, her gun aynı saatte alın.
Bu ilacı iyi hissetseniz bile aksi belirtilmediği surece almaya devam etmelisiniz. Doktorunuza danışmadan bu ilacı almayı kesmeyin. Zoloft’u aniden bıraktığınız zaman psikolojiniz kotuye gidebilir. Ayrıca, ruh hali değişiklikleri, baş ağrısı, yorguyu, uyku değişiklikleri ve kısa hisler gibi belirtiler olabilir. İlacın yan etkilerini azaltmak icin yavaş yavaş azaltılması gerekmektedir.
[h=2]Zoloft Yan Etkileri[/h]Baş donmesi, sersemlik, ağız kuruluğu, iştahsızlık, artan terleme, ishal, mide bulantısı, mide bulantısı, uyku sorunu ortaya cıkabilir. Eğer bu etkilerden herhangi biri surekli olup kotuye giderse doktorunuza ya da eczacınıza derhal soyleyin.
Bu ilacı kullanan pek cok kişi de ciddi yan etkileri rastlanmamıştır.
Eğer bu duşuk seviye yan etkiler ortaya cıkarsa doktorunuza soyleyin: ciddi bir bruislama/kanama, cinsel yetiyle, cinsel yetenek (boşalma suresi), kas krampları/zayıflık, titreme (titreme), alışılmadık kilo kaybı.
Eğer bu nadir gorulen yan etkilerden herhangi biri olursa hemen tıbbi yardım alın: goz ağrısı, goz ağrısı/redness, genişlemiş goz bebekleri, vizyon değişiklikleri (geceleyin ışıkların etrafında gokkuşağını gormek gibi, bulanık gorme gibi).
Bu ilac serotonin artışını ve nadiren serotonin sendromu denen cok ciddi bir rahatsızlığa neden olabilir. Ayrıca serotonin artışını da artıran başka ilaclar alıyorsanız, doktorunuza danışın. Şu belirtilerin ortaya cıkarsan hemen tıbbi yardım alın: hızlı kalp atışı, halusinasyonlar, koordinasyon kaybı, şiddetli baş donmesi, şiddetli mide bulandırıcı/İshal, kasların kasılması, acıklanamayan ateş, alışılmadık kışkırtma/huzursuzluk.
Nadiren de olsa erkeklerde acı veren ya da uzun sureli kalıcı bir ereksiyon olabilir. Bu durum ortaya cıkarsa, bu ilacı kullanmayı durdurun ve hemen tıbbi yardım alın yoksa kalıcı sorunlar ortaya cıkabilir.
Bu ilaca karşı cok ciddi bir alerjik reaksiyon az olur. Ancak, ciddi bir alerjik reaksiyon belirtilerini fark ederseniz hemen tıbbi yardım alın: dokuntu, atık/şişkinlik (ozellikle yuz/tongu/boğaz), şiddetli baş donmesi, nefes alma sorunu.
Bu, olası yan etkilerin tam bir listesi değildir. Yukarıda listelenmeyen diğer etkileri fark ederseniz, doktorunuzla ya da eczacınızla goruşun.