Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Zahter

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Zahter, bir tur dağ kekiği olan Thymus Longicaulis in Gaziantepde kullanılan ismi. Hatay ve Gaziantep yoresinde cokca kullanılan bir bitki.

Gaziantep'de ozellikle cay olarak cok tuketilir. Kurutulmuş olan zahter, cay suzgecine konup uzerinden sıcak su gecirilerek cayı elde ediliyor. Bu cay demlenerek yapılmıyor cunku cok acı oluyor.

Gaziantep'de ikinci olarak toz kahvaltılık olarak kullanılır. Bu kahvaltılık leblebi, karpuz cekirdeği, zahter ve bazı baharatların toz haline getirilip karıştırılması ile hazırlanıyor. Kahvaltıda yanında zeytinyağı ile ikram edilir. Ekmek once zeytinyağı sonra bu zahterli karışıma batırılıp yenir. Şimdi bu karışımı bulmak cok kolay(internette kahvaltılık zahter olarak aratabilirsiniz), evde yapmak daha zahmetli. Ama tarifi merak ediyorsanız buradan bakabilirsiniz.

Hatay yoresinde taze zahter ile salatası yapılıyormuş. Ben denemedim ama internetteki tariflere gore, zahter, yeşil soğan, kırmızı biber ve maydanoz kıyılıp nar ekşisi ve tuz katılarak hazırlanıyor. Tam tarif icin buraya bakmanızı oneririm.



Benim fotoğrafladığım ise taze zahterden yapılıp yine kahvaltılarda tuketilebilecek hali. Zahter tazeyken toplanıp dallarından ayıklanıyor ve zeytinyağlı bir karışımda 1 hafta kadar bekletiliyor. Daha sonra ister kahvaltılarda ekmeğinizi batırarak, ister zeytinlerinize katarak, ister maydanoz ve soğanla hazırladığınız piyazlarınızda kullanabilirsiniz. Yerken nar ekşisi de katabilirsiniz.

Malzemeler:

  • Taze zahter (dalları ayıklanıp yıkanmış)
  • Zahteri bastıracak kadar zeytinyağı (1-2 parmak gecebilir)
  • tuz
  • limon tuzu
  • toz kırmızı biber
Tum malzeme bir kavanoza katılıp karıştırılır. 1 hafta kadar bekledikten sonra tuketebilirsiniz.

Not: Miktarı yukarıya yazmadım ama yaklaşık olcu vermem gerekirse, yarım kglık konserve şişesini dolduracak miktarda ayıklanmış zahtere 1 cay kaşığı tuz, 1 cay kaşığı limontuzu, 1 tatlı kaşığı kırmızı biber yeterli gelir.