Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yumurtalı Ekmek

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Oğlum ek gıdaya gectikten sonra ekmeği evde yapmak istiyordum ama ekmek yapma makinam olmadığı icin elde de yapmaya fırsat bulamadığımdan bir turlu gercekleştirememiştim bu isteğimi. Ben evde hem temiz hem iceriği zengin ekmekler yapmak istiyordum ama fırsat bulamamın bir sebebi de mayalı hamurlarla aramın cokta iyi olmamasından kaynaklanıyordu. Sonunda bir cesaret (daha ne kadar oteleyeceğim diye) haftasonu ekmek yapmak icin mutfağa girdim. İnternette uzun uzadıya arama yapacak zamanım yoktu, onceden biraz araştırıp notlar almıştım ama ben onceki haftaların birinde Hatice'nin Zaman Gazetesi-Cumaertesi ekinde cıkan ekmeklerinden birini denemeye karar verdim. Masaya yatırdığım gazete kağıdında 2 ekmekten hangisini yapsam diye duşunurken yumurtalı ekmeğe karar kıldım. Tarifte makina ile yapılışı anlatılıyor. Ben onceki tecrubelerimle (cok başarılı olmasalar da birkac tanesi fena olmamıştı, kendime dersler cıkarmıştım ozamanlarda) ekmeği yoğurdum. 1 saat mayalansın diye bıraktım ama hamur bir turlu kabarmadı, daha sıcak bir ortamda 1 saat daha mayandırıp tepsiye aldım, tepsi mayasından sonra da pişirdim. Fırından cıktığında sıcak sıcak tadına baktım, muhteşem olmuştu. Eşimle birlikte ekmeğin yarısından fazlasını bir anda bitirdik! Geri kalanını oğlum icin ayırdım ve tekrarını yapmak uzere tarifi not aldım. Orjinal tarife buradan ulaşabilirsiniz, ben elde nasıl yaptığımı anlatacağım.

Malzemeler

  • 1 yumurta + 1 yumurtanın sarısı
  • su
  • 500g 4,5 bardak un
  • 2 cay kaşığı toz şeker
  • 1,5 cay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 cay kaşığı toz instant maya

Hazırlanması

  • Unu derin bir kaba alıp icine mayayı , tuzu, şekeri ekleyip karıştırdım.
  • Erittiğim tereyağı ile yumurtaları ayrı bir kasede karıştırıp (ılık olacak) unun ortasına azar azar dokup yoğurmaya başladım.
  • Hamurun kıvamını ılık su ilave ederek ayarlayarak yoğurmaya devam ettim.
  • Sıcak bir ortamda mayalandırdıktan sonra (1 saat yeterli gelebilir benim hamurum 2 saat mayalandı) hamurun gazını almak icin tekrar yoğurdum
  • Yağlanmış fırın tepsisine ekmek şekli verip yerleştirdim
  • 15 dk kadar tekrar sıcak ortamda mayalanması icin bekleyip (hamurun tekrar tepside mayalanması onemli) 190 derece fırında kızarana kadar pişirdim.
Not: Ben tarifi yarım olcu hazırladım. Kullandığım maya miktarı 1 silme cay kaşığı idi.