Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yemeklere aroma katmanın sağlıklı ve lezzetli yolları

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Baharat ve ceşnilerin doğru kullanımı, lezzet icin olduğu kadar sağlık icin de onemlidir. Yağ ve sodyumu azaltmak isterken lezzetsiz yemeklerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yuzden, aileniz icin hazırladığınız sağlıklı ve sade yemeklere aroma ve lezzet katmanın bir yolunu bulmanız gerekecektir.
[h=2]Lezzet[/h]

Bir yemeğin tadını duzeltmeye başlamadan once nicin guzel bir tadı olmadığını değerlendirmeniz gerekmektedir. Aşcılar ve gurmeler tarafından kabul edilen acı, tatlı, ekşi ve tuzlu olarak dorde ayrılan genel gecer tat duyuları bulunur. Umami adı verilen beşinci tat da son zamanlarda bu tatlar arasına girmiştir ve soya sosu ve domates gibi “etli” tatları tanımlamak icin kullanılır. Tat bilimi bu beş tatla sınırlı olmasa da, evde yemek pişiren insanlar icin bu konseptin farkında olmak iyi bir başlangıc olacaktır.
[h=2]Sağlık ve Lezzet[/h]

Tuz, sağlığınıza faydadan cok zarar getirir fakat asıl kullanım alanı, yemeklere katıldıktan sonra aromasının pek hissedilmediği mutfak değil sofradır. Değişiklik olarak deniz tuzu da kullanabileceğinizi bilmenizde fayda var. Mineral iceriği sayesinde duşuk mikatrda kullanıldığında bile doyurucu bir tuz aroması verir. Taze karabiber de acı tadının yanında oldukca keskin bir aromaya sahiptir. Karabibere karşı hassasiyeti olan kimseler, bunun yerine kırmızı, beyaz ve yeşil biberleri deneyebilirler. Tatlı bir aroma gerektiren yemekler icinse beyaz şeker yerine pekmez ve agav nektarı kullanılabilir.
[h=2]Tuz[/h]Sade yemeklere sofra tuzu kullanmadan tat vermenin ceşitli yolları bulunur. Bu yontemler, mutfağınızda sıklıkla kullandığınız ceşitli baharatlar ve bitkilerin kullanım alanını da genişletir. Orneğin, tarcın sadece tatlılarda kullanılan bir baharat değildir. Fırınlanmış fasulyeye derin bir aroma katmak istediğinizde tarcın kullanabilirsiniz. Bir tutam hindistan cevizi, yeşil sebzelerin kullanıldığı yemeklere harika bir aroma katar ve doğru kullanıldığında beyaz sosların yerini buyuk olcude alabilir. Hardal yaprağının biberimsi tadı ya da rokanın hafif acılığı gibi tatlar da yemeklerde kullanıldığında yeşillikleri on plana cıkarır. Kırmızı biber de oldukca yoğun bir aroma icerir fakat sap ve tohumlarını ayıklayarak bu aromayı inceltmeniz gerekebilir. Yoğurt ve peynir gibi sut urunleri ve baharatların birlikte kullanımı da acı tatların bastırılması acısından oldukca kullanışlıdır.
[h=2]Tavsiyeler[/h]Eğer tıbbi bir sebebe bağlı olarak ceşni, tuz vb. gibi besinlerden uzak durmanız gerekiyorsa yemeklerinize yeni bir malzeme eklemeden once doktorunuza danışın. Tuketmenizin bir sakıncası olmayan besinleri bile az miktarlarda kullanmaya başlayın ve yeni malzemelerin sindirimini ve aromasını hafifletmek icin et ve patates gibi yemeklerle birlikte tuketin. Yemeklere ozellikle daha once kullanmadığınız ceşnileri az miktarda ve dikkatli bicimde katın. Ayrıca, aileniz icin butun yemekleri siz hazırlıyorsanız, size guzel gelen tadın butun aile bireyleri icin guzel olamayabileceğini de unutmayın. Baharat ve ceşnileri farklı ve egzotik bicimde kullanmanın yollarını oğrenmek icin Hint ve Asya mutfakları gibi dunya mutfaklarına bir goz atın.