Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yavru Kopek Aşıları ve Takvimi Nedir?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Aşılar bir yavrunun sağlık planının gerekli bir parcasıdır. Aşıların ve aşırı aşılamanın potansiyel riskleri konusunda bazı tartışmalar olsa da, coğu uzman bazı temel aşıların yavru kopeği hastalıklardan korumak ve yayılmasını onlemek icin gerekli olduğu konusuda hem fikirdir.
Neden Yavru Kopeğinizi Aşılarsınız?
Yavru kopekler doğduğunda, Bağışıklık sistemleri tamamen gelişmemiştir, bu yuzden hastalıklarla mucadele edemezler. Ancak, yavru kopeğin hayatının ilk bir kac gunu boyunca, emziren anneler kolostrum adı verilen antikor zengini sut verirler. Bu antikorlar yavru kopeğe hastalıklara karşı gecici bağışıklık sağlarlar. Bağışıklığın uzunluğu kopekten kopeğe değişirken, Genellikle anne antikorlarının 16- 20 hafta sonra yol edildiğine inanılmaktadır.
Yavru kopek aşısını yaptırın. Aşılar bağışıklık tepkilerini tetiklemek ve hastalıkların gelecekte bulaşmasını engellemek icin tasarlanmıştır. Tum yavru kopeklere belirli temel aşılar uygulanmalıdır. Bunlar bağışıklığı, tehlikelere karşı korumayı sağlarlar ve coğu coğrafi bolgede yavru kopekler icin gereklidir. Konumunuza ve kopeğinizin cevresine bağlı olarak, aynı zamanda daha ozel aşılar isteyebilirsiniz. Yavru kopeğinizin bu hastalıklara maruz kalma riski ile ilgili olarak veterinerinize danışın.
Kopek Aşılar Nasıl İşe Yarar?
Yavru kopek aşıları tipik olarak 6- 8 haftalıkken tatbik edilmekte, daha sonra 4 aylık olana kadar her uc, dort haftada bir tekrarlanmaktadır. Bu aşılardan bazıları, karma aşı denilen tek bir iğneyle birlikte verilmiş olabilir. Yavru kopeğinizin ilk veteriner muayenesinde, veterineriniz aşı programı ve kalp kurdu, haşaratların oldurulmesi gibi kopeğinizin diğer tedavilerine karar verecektir. Aşılar ateşli ya da hasta bir kopeğe asla verilmemelidir, aşı etkili olmayacaktır ve aslında kopeği daha da kotuleştirebilir. Sonraki her ziyaret suresince, veterineriniz ilk olarak genel bir muayene yapacaktır. Aşı enjeksiyonu genellikle ağrılı değildir. Bazı yavru kopekler o kadar da tepki vermezken, bazıları bir miktar cimdik ya da sokma hissi hissediyor gibi gorunur.
Bir aşı uygulandıktan sonra, bağışıklık hemen sağlanmaz. Etkili olması icin, 5 ya da 10 gun gecmesi gerekir. Ancak, hala anne antikoruna sahip yavru kopekler aşıdan etkilenmemiş olacaklardır. Eğer bir yavru kopek hala anne antikorlarına sahipse, yapacak bir şey yoktur, dolayısıyla aşı takviyesi uygulamak icin de sebep yoktur. Dort ay tamamlanıncaya kadar ya da tum kopek yavruları aşıları tamamlanıncaya kadar gercek bağışıklık belirsizdir. Tum aşıları tamamlanıncaya kadar, yavru kopeğinizi kopek parkına goturmekten ya da bilmediğiniz hayvanlarla kopeğinizi bir araya getirmekten kacının. Temel bir aşı takvimi icin aşağıdaki tabloya bakınız.
Aşı Riskleri
Nispeten nadir olsa da, aşılarla ilişkili bazı riskler vardır. Aşı reaksiyonları ve yan etkileri genel olarak hafif ve sınırlıdır. Bulgular aşının yapıldığı yerde acı ve şişlik, halsizlik ya da ateştir. Şiddetli alerjik reaksiyonlar daha nadir gorulur, fakat tedavi edilmediği takdirde olumcul olabilir. Eğer yavru kopeğinizde urtiker, yuz şişmesi ya da solunum gucluğu ortaya cıkarsa, derhal veterinerinize başvurun.
Aşılar bağışıklık sistemini uyardığı icin, bir oto-immun hastalığı geliştirme riski mevcuttur. Aşılanan tum kopeklerle etkilenenleri karşılaştırmayı duşunduğumuzde, bu cok nadirdir. Ancak, oto-immun hastalıklar ciddi ve tedavi etmesi zor olabilir. Ortaya cıkan hastalıklar, kan hastalıkları, sinir-kas sorunları ve cilt problemleridir.
Potansiyel yan etkilere rağmen coğu veteriner ve evcil hayvan uzmanları, kopek aşıları soz konusu olduğunda faydalarının risklerine gore ağır bastığı konusunda hemfikirdir. Ancak, yetişkin aşılarıyla birlikte coğu veteriner daha az aşılama protokolunu benimsemektedirler. Her yıl bir duzen icinde verildikten sonra, yetişkin aşılarının her uc yılda bir tavsiye edilmesi daha olasıdır.
Aşı Turleri
Yaş
TEMEL AŞILAR
TEMEL OLMAYAN AŞILAR*

6-8 hafta
Genclik Hastalığı, Kanlı ishal(parvovirus), Hepatit
Adenovirus, Coronavirus, Leptospira, Parainfluenza(kopek nezlesi)

9-11 hafta
Genclik Hastalığı, Kanlı ishal(parvovirus), Hepatit
Adenovirus, Coronavirus, Leptospira, Parainfluenza(kopek nezlesi),Bordetella

12-14 hafta
Kuduz, Genclik Hastalığı, Kanlı ishal(parvovirus), Hepatit
Adenovirus, Coronavirus, Leptospira, Parainfluenza(kopek nezlesi), Lyme

Yetişkin aşıları
Yıllık aşılar bazen hala verilirken, coğu veteriner sadece uc yılda bir aşılama onermektedir.
*Temel olmayan aşıların tavsiye edilmesi kopeğinizin cevresi ve coğrafi konumunuza bağlıdır. Yavru kopeğinizin maruz kaldığı durumlarla ilgili olarak veterinerinize danışın.