Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Vitamin eksiklikleri zihinsel sağlığınıza zarar verebilir

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Beslenme biyokimyamız dengesizleştiğinde zihinsel sağlığımız etkilenir. Vucut, besinleri doğru bir şekilde metabolize etmezse, bir vitamin takviyesi almanız gerekebilir.
Hepimiz benzersiz olduğumuz icin, bir kişi belirli bir besinin (D vitamini gibi) daha duşuk seviyelerini cok iyi tolere edebilirken, diğer kişi tolere edemeyebilir. Beslenme yetersizlikleri zihinsel sağlığınızı değiştirebilir. Kişiye bağlı olarak hafif ila yıkıcı problemlere yol acabilir. Araştırmalar, bazı eksikliklerin anksiyete ve depresyona katkıda bulunabileceğini ve obsesif kompulsif bozukluk ve bipolar bozukluk gibi belirli zihinsel sağlık bozuklukları olan kişilerde semptomları şiddetlendirebileceğini gostermektedir.
Beslenme ile ilgili sorunlar yaygın olarak, stresi yonetme yeteneğinin azalması, artan kaygı veya sinirlilik, ruh hali dengesizlikleri ve daha duşuk konsantrasyon veya odaklanma gibi belirtiler olarak ortaya cıkabilir. Tabii ki, zihinsel sağlık karmaşıktır ve besinler bulmacanın kucuk bir parcası olabilir. Bilim insanlarının hala diyet-ruh hali bağlantısı ve belirli eksikliklerin zihnimize etkisi hakkında keşfetmek ve tartışmak icin calıştığı pek cok şey var, ancak işte şimdiye kadar bulmayı başardıkları bazı temel beslenme oyuncuları.
vitamin-eksiklikleri-zihinsel-sagliginiza-zarar-verebilir-5e88c15bdcf64.jpg

D vitamini
Bu yağda cozunen vitamin, ruh halini, uykuyu ve noronların korunmasını ve sentezini duzenleyen 1000'den fazla genin ekspresyonunu etkiler. Vucut ve beyin boyunca, bazıları ruh hali, uyanıklık, motivasyon, hafıza ve zevki etkileyen bolgelerde bulunan D vitamini reseptorleri vardır. D vitamini, iyi hissettiren beyin kimyasallarını serotonin ve oksitosin yapan genleri de duzenler. D vitamini eksikliğinin belirtileri arasında depresyon, anksiyete, sinirlilik ve yorgunluk sayılabilir.
B12 vitamini
B12 vitamini serotonin ve dopamin gibi ruh halini artıran beyin kimyasallarının yanı sıra norepinefrin gibi stres hormonlarının duzenlenmesinde de rol oynar. Aynı zamanda beyin icin depresyonla ilişkili bir norotoksin olan homosisteinin detoksuna yardımcı olur. B12 vitamini eksikliğinin belirtileri yorgunluk, uyuşma ve karıncalanma, nefes darlığı ve daha fazlasını icerebilir.
B6 vitamini
B6 vitamini, serotonin, dopamin ve GABA dahil olmak uzere beynin iyi hissettiren kimyasalları yapmada bir ortak faktordur. B12 gibi, B6 vitamini de vucudun homosistein seviyelerini kontrol altında tutmasına yardımcı olur, bu da ruh hali sorunlarına yardımcı olur. Bobrek hastalığı veya malabsorpsiyon problemleri olan insanlar B6 vitamini eksik olma olasılığı en yuksek olan kişilerdir.
Magnezyum
Magnezyum stres tepkisini duzenlemeye yardımcı olur ve doğanın ruh hali dengeleyicilerinden biri olarak kabul edilir. Magnezyum eksikliği nadir gorulur. Magnezyum eksikliğini gosterebilecek belritiler arasında yorgunluk, bulantı, iştah kaybı ve ruh hali değişiklikleri olabilir.
Cinko
Cinko, beyin fonksiyonunda bircok onemli rolu olan bir mineraldir. Ayrıca, B6 vitamininin serotonin ve dopamin gibi iyi hissettiren kimyasallar yapmak icin mumkun olan en iyi işi yapmasına yardımcı olur. Coğu insan doğal olarak diyetlerinden yeterli miktarda cinko alır. Hamile veya emziren kadınlarda, vejetaryenler ve gastrointestinal hastalığı olan kişilerde bir eksiklik meydana gelebilir. Eksiklik belirtileri arasında iştah veya tat kaybı, ofke kaybı, depresyon ve oğrenme guclukleri sayılabilir.
Demir
Demir, vucut ve beyin boyunca oksijen iletimini duzenlemenin yanı sıra, serotonin ve dopamin gibi ruh hali duzenleyici kimyasalların uretilmesine ve dengelenmesine yardımcı olur. Demir eksikliği icin en fazla risk altında olanlar, demir eksikliğini onlemek icin yemek konusunda ozellikle dikkatli olmayan kadınlar, yaşlılar ve veganlardır. Demir eksikliğinin belirtileri arasında yorgunluk, konsantre olma zorluğu ve baş donmesi sayılabilir.
Omega 3
Omega-3'ler, her ikisi de beyin fonksiyonunda onemli bir rol oynayan DHA ve EPA adı verilen bileşenler icerir. İltihaplanmayı onler, beyin hucresi sağlığını korur ve beyin hucreleri arasındaki iletişimi geliştirir. Ayrıca ruh halini iyileştirebilirler. Omega 3 eksikliğinin belirtileri arasında genellikle kuru cilt, yorgunluk, alerji ve kronik susuzluk gibi duygu durum sorunları bulunur.
vitamin-eksiklikleri-zihinsel-sagliginiza-zarar-verebilir-5e88c15dc1334.jpg

[h=4]Eksiklik nasıl anlaşılır ve ne yapmalı[/h] Başlamadan once onemli bir not: Diyetinizi değiştirmek veya vitamin takviyeleri almak, ruh hali ile ilgili problemlerinizi cozmeye yardımcı olabilir. Konuşma terapisi ve ilac tedavisi gibi diğer mudahaleler, ruh sağlığı sorunlarını iyileştirmenin en iyi bilinen yollarıdır.
Beslenmeye "sağlığı korumak ve nuksetmeyi onlemek veya daha duşuk dozlarda ilac mudahaleleri kullanmak icin onemli bir yardımcı tedavi” olarak bakmalısınız. Potansiyel bir eksikliğin oluşup oluşmadığına dair size ipucu verebilecek ceşitli fiziksel işaretler vardır. Bunlar; sık ​​baş ağrısı, GI semptomları (kabızlık, ishal, gaz ve şişkinlik), kırılgan tırnaklar, kuru cilt veya egzama, sac dokulmesi ve diğerlerini icerebilir.
Yuksek stres seviyeleri de sıklıkla semptomlara eşlik eder ve besin seviyelerini olumsuz etkileyebilir. Benzer şekilde, yeni bir stres, kendinize nasıl baktığınızı ve besin depolarını ne şekilde tukettiğinizi etkileyebilir. Beslenme durumunuzu kapsamlı bir şekilde incelemek, olup bitenlerin temel nedenine ulaşmada yardımcı olabilir.
Fiziksel ve zihinsel sağlık birbiriyle bağlantılıdır, bu nedenle ruh sağlığı belirtileri bir anksiyete olarak ortaya cıktığında beslenme her zaman tedavinin bir parcası olmalıdır. Şuphelerinizi doktorunuza veya psikiyatristinize acarak başlayın. Doktorunuzdan belirtilerinizle tutarlı olan ilgili kantahlillerini yapmasını isteyin veya sizi hem zihinsel sağlık hem de beslenme konusunda uzmanlaşmış birine yonlendirmesini isteyin. Vucudunuzu ve hayatınızı en iyi siz tanıyorsunuz, eğer bir şey hissediyorsanız, muhtemelen hissettiğiniz gibidir. Doğru tedavi planıyla, kendiniz icin en uygun cozumu bulacaksınız.
Dyt. Serkan Sıtkı Şahin
[email protected]
ozel iceriğidir.