Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tavuk Etindeki Kreatin ile Sığır Etinde Kreatinin Kıyaslaması

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Kreatin, vucudumuzun doğal olarak urettiği bir amino asit ya da protein yapı taşıdır. Vucut geliştiriciler ve atletler, atletik performansı artırmak ve kas kutlesi oluşturmaya yardımcı olmak icin creatine takviyeleri alabilir. Ya da doğal oluşumunu artırmak icin, kreatin bakımından zengin gıdalar tuketilebilir. Tavuk eti değil ancak sığır eti bu amino asit icin iyi bir kaynaktır.
[h=2]Onemi[/h] Vucudumuz, ozellikle halter kaldırma gibi yuksek yoğunluklu ve kısa sureli egzersiz sırasında, enerji olarak kullanmak icin kreatini, kreatin fosfata veya fosfokreatine donuşturmektedir. Sporcu Gıdaları Uluslararası Topluluğu, kreatini yağsız vucut kitlesi ve yuksek yoğunluklu egzersiz yetenekleri isteyen sporcuların kullanabilecekleri en etkili performans arttırıcı besin takviyesi olarak sınıflandırmaktadır. Creatine takviyeleri ayrıca, yuksek trigliserid, kalp hastalarında egzersiz yorgunluğu, kronik obstruktif pulmoner hastalık ve muskuler distrofi hastalığını tedavi etmek icin tavsiye edilebilir. Maryland Universitesi Tıp Merkezi, gelişmiş atletik performans dÂhil olmak uzere, bu koşullardan herhangi biri icin kreatin kullanımını destekleyen kanıtların tutarsız olduğuna dikkat cekmektedir. Kreatin takviyeleri sadece doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.
tavuk-etindeki-kreatin-ile-sigir-etinde-kreatinin-kiyaslamasi-5e934a6f24dc7.jpg

[h=2]Kaynakları[/h] Vucudumuz karaciğer, bobrek ve pankreasta bulunan diğer amino asitlerden, ihtiyacımız olan kreatinin yaklaşık yarısını uretmektedir. Maryland Universitesi Tıp Merkezi, en iyi doğal kreatin uretme kaynağının geyik eti olduğunu belirtmiştir. Goğus biftek veya dana fileto gibi yağsız kırmızı et, her 16 gr porsiyonda 2 gr creatine icermektedir. Ringa, somon ve ton balığı gibi balıklar da, diğer zengin kreatin kaynaklarıdır. Tavuk ve diğer kumes hayvanları cok az creatine icerir.
[h=2]Kalitesi[/h] Sığır kreatin icermesine rağmen, bazıları pişirme işlemi sırasında yok olur. Aslında bu, pişirme yontemine bağlı olduğu kadar, etin kesimine ve son sıcaklığa bağlıdır, bu yuzden pişmiş sığır eti tukettiğinizde ne kadar kreatin aldığınızdan emin olmazsınız. Tavuk bir kreatin kaynağı değil fakat zengin bir protein kaynağıdır.
[h=2]Dozaj[/h] Sporcu Gıdaları Uluslararası Topluluğu, uc gun icin vucut ağırlığının kilogramı başına 3 gram kreatin ,sonrasında gunde 3-5 gram arasında kreatin almanın, vucuttaki stoklarını artıracağını ve en etkili şekilde korumayı sağlayacağını belirtmiştir. Bu oneriye gore, 150 kiloluk bir kişi icin uc gunluk ihtiyac miktarı gunde yaklaşık 20 gramdır. Bu miktarı elde etmek icin gunluk 10 kg’dan fazla sığır eti tuketilmelidir ki bu da imkÂnsız bir miktardır. Hatta gunde 3-5 gram kreatin elde edilmesi icin bile gunluk 1 kilodan fazla sığır eti tuketilmelidir. Tavuk eti, kreatin duzeyinin artırılmasına yardım etmemektedir. Bu sebeple toz haldeki kreatin takviyeleri, yuksek dozda tuketmek icin daha etkili bir yoldur, ancak kullanmadan once doktora danışılmalıdır.