Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Sinüzit Nedir?

Muhabir

Member
Katılım
14 Eyl 2019
Mesajlar
90
Sinüzit; sinüslerin enfeksiyonuna/iltihaplanmasına verilen isimdir.
Burundaki tıkanıklık sinüslerin boşalma mekanizmasını bozarak, sinüs boşluklarının içinde bakteri ya da virüslerin kalmasına ve bunun sonucu sinüs enfeksiyonun gözlenmesine neden olmaktadır.
Sinüzitin en sık karşılaşılan nedeni üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Enfeksiyon nedeni bakteri ya da virüs olabilir. Sinüzitin bir diğer nedeni de alerjidir.
Bakteriyel sinüzit (bakterilerin neden olduğu sinüzit), viral sinüzite (virüslerin neden olduğu sinüzit) göre kişinin kendisini daha fazla hasta hissetmesine neden olabilmektedir. (Bakteriyel sinüzitte daha fazla yüz ağrısı, şişme hissedilir, ayrıca ateşi de gözlenebilir.)
Sinüzitin belirtileri nelerdir?

Bakteriyel sinüzitin en sık rastlanan belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı ile birlikte 1-2 hafta boyunca azalma göstermeden devam eden öksürük
  • Göz çevresinde şişkinlik ve ağrı
  • Burundan mukus akması (bu hem bakteriyel hem de viral sinüzitte gözlenir ama sürekli ve yoğun akıntı genelde bakteriyel sinüzit belirtisidir)
  • Yanak kemiklerinde ağrı, hassasiyet
  • Basınç hissi
  • Ateş
  • Özellikle başınızı öne eğdiğinizde artan baş ağrısı
  • Dişlerde ve diş etlerinde ağrı
  • Kötü ağız kokusu
  • Bunların yanı sıra; kuru öksürük, mide bulantısı da gözlenen belirtiler arasındadır.
Sinüzit nasıl tedavi edilir?

Sinüzit tedavisinde genellikle ilaç kullanımı söz konusudur. Eğer sinüzit bakteri nedenli ise antibiyotikler, alerji nedenli ise antihistaminik ilaçlar kullanılabilir.
Ayrıca şikayetleri rahatlatmak adına çeşitli burun açıcılar da tavsiye edilebilmektedir.
Sinüzit tedavisinde doktorunuzun önerileri ve tavsiye ettiği ilaçların düzenli kullanılması önemlidir. Aksi halde sinüzit kısa sürede tekrar gözlenebilir. Ülkemizde en sık yapılan hatalardan biri; hastaların kendini iyi hissetmeye başlamasıyla birlikte hemen antibiyotik kullanımını bırakmasıdır. Oysa doktorunuz önerdiği süre boyunca antibiyotik ve diğer ilaçları kullanmanız önemlidir. Çünkü ancak bu sayede enfeksiyona neden olan bakteriler tamamıyla vücudunuzdan uzaklaştırılabilir.
Ayrıca dinlenmek ve bol sıvı tüketmek çabuk iyileşmenize katkı sağlayacaktır. Bununla birlikte; serinletici ve nem verici bir cihazlar ve sıcak kompres, burun damlaları şikayetlerin hafiflemesi için kullanılabilmektedir.
Sinüs ameliyatı

İlaç veya herhangi bir tedaviye cevap vermeyen sinüzitin tedavisinde, endoskop ile gerçekleştirilen sinüzit ameliyatı bir alternatif olabilmektedir.
Ucu ışıklı, ince esnek bir tüp olan endoskop yardımı ile sinüs kanalları incelenir. Daha sonra tıkanıklığı yaratan neden ortadan kaldırılır. Bu prosedür burun boşluğunda tıkanıklığa neden olan bir kemiğin küçültülmesi, bir dokunun veya polipin alınmasını içerebilir. Bazı durumlarda akışı sağlamak için dar olan sinüs açıklığı da genişletilebilmektedir.
Sinüzit olma riski nasıl azaltılabilir?

Tekrarlayan sinüzit yaşam kalitesini düşüren ve kişilere rahatsızlık veren bir hastalıktır. Alınabilecek bazı önlemler ve uygulamalar sayesinde sinüzit olma riskini azaltmak mümkün olabilmektedir. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Nem veren makinelerin kullanımı ile sinüslerin kuru havadan etkilenmesini önlenmesi (ancak bu makineler sıklıkla temizlenmelidir, aksi takdirde alerjiye neden olan küf oluşumu gözlenebilir)
  • Alerjinin kontrol altına alınması, alerji yapan maddelerden uzak durulması
  • Sinüzite neden olabilen grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan sakınmak için ellerin sık yıkanması, hasta olan kişilerden uzak durulması, beslenmeye dikkat edilmesi