Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Sağlıklı beslenmenin anahtarı ne?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Sağlıklı beslenmek hemen her hastalığa karşı en etkili silah. Bu nedenle doğru beslenmeye cok onem verilmeli. Uzmanların da dediği gibi yeme alışkanlıklarında yapacağınız ufak değişiklikler sizi kanser, diyabet ve kalp hastalıkları gibi bircok hastalığa karşı korur.
Bunun icin menunuze eklemeniz gereken bazı yiyecekler:
[h=2]Soya[/h]Amerikan Tıp Birliği’nin 2003 yılında yaptığı bir araştırmada soya bitkisi ele alınmış. Veriler oldukca ilginc. Araştırmanın sonucuna gore soyanın faydaları gercekten de saymakla bitmiyormuş. Oncelikle en buyuk etkisi kolesterol dengelemek. Yuksek kolesterollu bir kişi gunde 25 gram soya proteini tuketirse kolesterolu duşuyormuş.
Araştırmanın ilginc sonuclarından biri de meme kanseri olan insanların soyadan uzak durması yonunde. Bunun nedeni henuz belli değil ama soya proteininin meme kanserini tetikleyebileceği riski uzerinde duruluyor. Bu konuda araştırmalar suruyor.
Soyanın pek cok kullanım alanı olması bir diğer artısı. Ozellikle marketlerde soya sutu, soya yağı, soya filizi, tofu gibi pek cok soya urunu bulabiliyoruz. Yani sıkılmadan ceşit ceşit soya tuketip kolesterolu dengeleyebiliyoruz.
[h=2]Omega 3 acısından zengin balıklar[/h]Omega 3 acısından zengin balıklar damar tıkanıklığı, kalp hastalıkları ve Alzeheimer gibi rahatsızlıkların onune gecmede etkili. Ayrıca depresyonu azalttığına dair calışmalar da mevcut.
Ozellikle soğuk suda yaşayan balıklar omega 3 acısından sıcak su balıklarına gore cok daha zengin. Ciftlik balığı olmayan yani yabani ortamda yaşayan ve oradan avlanan somon, ringa, sardalye ve uskumru gibi balıkların haftada 2 – 3 porsiyon tuketilmesi sağlık acısından oldukca faydalı.
İsvec, Norvec gibi ulkelerdeki insanların karanlık ve soğuk havaya karşı depresyona girmemelerinin sebebi de bu olabilir. Peki ne yapalım? Norvecli denizcilerin el bakımlarından cok yedikleri balıkları ornek almak daha mantıklı gorunuyor.
[h=2]Lifli yiyecekler[/h]Lifli yiyecekler acısından zengin bir diyet kolesterol ve kan şekerini duzenler, tokluk hissi oluşturur boylece kilo kaybı sağlar. Kepekli tahıllar, fasulye, meyve ve sebzeler lif acısından zengin başlıca gıdalar. Salatanıza ekleyeceğiniz mısır, fasulye gibi gıdalar siz fark etmeden kilonuzu ve kolesterolunuzu duşurur. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var; eğer konserve fasulye veya mısır alacaksanız duşuk sodyumlu olanları secmelisiniz.
[h=2]Cay[/h]İnsanların kafasında siyah cayın zararlı olduğuna dair yanlış bir inanış var. Oysaki siyah cay da en az yeşil cay kadar faydalı. Her ikisinin de antioksidan ozelliği var. Ancak yeşil cayın icindeki ECGC cok daha guclu bir antioksidan olduğundan siyah caya gore daha etkili.
Hem yeşil hem de siyah cayın başlıca faydaları: Kolesterolu duşurmek, prostat kanseri gibi kanserlere karşı korumak, aşırı tuketilmediği takdirde kalp ve damar hastalıkları riskini duşurmek.
Japonya’da yapılan bir araştırmaya gore gunde 2 bardak yeşil cay icen erkeklerin kolesterol hastası olma riski duşuyor. Hasta kişilerdeyse gunde 2 bardak yeşil cay icmek kolesterolu dengeliyor.
Cayla ilgili bir araştırma da İngiltere’den geliyor. İngiliz araştırmacılar yeşil cayın icindeki ECGC maddesinin kanserli hucrelerin gelişimini engellediğini ortaya cıkardılar.
[h=2]Kalsiyum[/h]Kalsiyumun en bol bulunduğu gıda hepimizin bildiği gibi sut ve sut urunleri. Faydası kemiklerin gelişmesine ve osteoporozun onlenmesine katkıda bulunma. Ancak hepsi bu kadar değil. Kalsiyum ayrıca kilo kaybına da yardımcı oluyor. Kalsiyum ihtiyacı yaşa gore değişiyor. Gunluk kalsiyum ihtiyacına bir goz atalım:
• 1 yaş altındaki bebeklere: 525 mg
• 1 – 3 yaş arası: 350 mg
• 4 – 6 yaş arası: 450 mg
• 7 – 10 yaş arası: 550mg
• 11 – 18 yaş arası kadınlar: 800 mg
• 11 – 18 yaş arası erkekler: 1000 mg
• 19 – 50 yaş arası: 700 mg
Emziren kadınlar gunde fazladan 550 mg kalsiyum daha almalı. 50 yaşın uzerinde, kemik erimesi ve kemik kırılmaları riski taşıyanların gunluk kalsiyum miktarı 1200 mg. Bu kişiler ayrıca D vitamini almayı da ihmal etmemeli.