Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Nohut pibazı

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Pibaz, Antep ağzında piyaza verilen isim.

Gaziantep'de en cok tuketilen bakliyat hangisidir diye sorsalar şuphesiz verilecek cevap nohutdur. Nohut, Gaziantep'de durumculerde pide icine durum edilerek satılıyor. Oğle yemeğini dışarda yiyenler icin sevilen bir ceşit. Bu durum biraz tuhaf gorunebilir ama ilikli kemikle birlikte pişen nohutun tadı cok guzel oluyor. Ekmeğin icine nohutla birlikte genelde patates kızartması ve soğan-maydanoz ikilisi konuyor. Sade nohutun haricinde baharatlısı ve ezme şeklinde (nohutlar ezilip baharat katılıyor) ceşitleri de bulunuyor. Antep'e ozgu bir ceşit falafel diyelim. Bir farkı, nohut sonradan kızartılmıyor.

Gecenlerde kayınvalidemlerde bir oğlen yemeğinde hazırladık bu pibazı. İlikli kemikle pişirdiği icin nohut cok lezzetliydi. Biz de pide ekmeğin* icine durum yaparak yedik.
Nohut pibazı
Malzemeler

  • 1 buyuk corba kasesi haşlanmış nohut (tercihan ilikli kemikle birlikte pişirilmiş)
  • 1 demek maydanoz
  • 1 buyuk soğan
  • 1 orta boy domates
  • 1 adet kırmızı biber
  • tuz, kuru sumak**, limon suyu(limon suyunu sumağın ekşisine gore ayarlayın)
Hazırlanması

  • Soğanı halka halka doğrayın
  • Maydanoz, domates ve biberi kucuk kucuk doğrayın
  • Geniş bir kapta doğradığınız malzemeleri ve nohutu alın.
  • Tuzunu ve kuru sumağı ve limon suyunu ekleyip hepsini karıştırın
* Gaziantepde pide durum yapılabilir incelikte oluyor, lavaş ekmeğin biraz kalını diyebiliriz.
** Kuru sumak, sumağın kurutulup pul biber gibi oğutulmesi ile elde ediliyor. Aktarlarda bulunuyor. Eğer sumağın ekşisi yeterliyse limon kullanmanıza gerek kalmayabilir. Sumağınız yoksa renk yerine sadece limon suyu kullanabilirsiniz. O zaman renk vermek icin pul biber kullanmanızı tavsiye ederim.