Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Molehiya Bitkisi ve Faydaları

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Molehiya, ya da Corchorus olitorius, Hindistan kokenli ve yeşil yapraklı bir sebzedir. Gozyaşı şeklindeki yeşil yaprakları fesleğeni andırır, ancak molehiyanın yaprakları tırtıklıdır. Ayrıca kağıt, ip ve cuval bezi uretiminde kullanılan jut lifi de molehiya coplerinden uretilir, bu durum da molehiyanın ekonomik değerini yukseltir. Molehiya bitkisinin kurutulmuş yaprakları ayrıca ilac yapımında da kullanılır ve yuksek miktarda vitamin ve mineral icerir. Ancak molehiyayı tedavi amaclı kullanmadan once doktorunuza danışmanız sağlığınız icin doğru bir tercih olacaktır.
[h=2]İcerdiği antioksidanlar[/h]

Filipinler Ziraat Ofisi, bircok faydası dolayısıyla molehiya yapraklarının – kurutulmuş ya da taze- yiyecek olarak tuketilmesini teşvik etmeye calışıyor. Molehiya, E vitamini bakımından oldukca zengin bir sebze. Ayrıca A ve C vitaminleri de icerir. Her uc vitamin de hucrelerinizi serbest radikaller olarak bilinen ve ceşitli hastalıklara yol acan molekullerden koruyan birer antioksidandır. Ayrıca, molehiyanın icerisindeki diğer antioksidanlar da gorme kabiliyetini guclendirir, eklem iltihaplarıyla savaşmaya yardımcı olur ve doğurganlığı arttırır.
[h=2]İcerdiği mineraller ve diğer vitaminler[/h]

Molehiya bitkisi, antioksidanların yanı sıra demir, kalsiyum, sodyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller de icerir. Bu minerallerin her biri, sağlığınız acısından farklı oneme sahiptir. Orneğin, demir minerali oksijenin vucudunuzda dolaşmasını sağlayan hemoglobin ve miyoglobin proteinlerinin uretiminde onemli bir rol oynar. Molehiya yaprakları ayrıca tiyamin, riboflavin ve niyasin gibi bircok B vitamini ceşidini de icerir. Bir vitamin grubu olarak B vitaminleri, gıdaların icerisindeki besin maddelerinin ayrıştırılmasına yardımcı olur. Molehiya yapraklarının icerdiği uc ceşit B vitamini ise vucudun enerji uretim faaliyetlerinde onemli bir rol oynar.
[h=2]Uzun raf omru[/h]Molehiya yaprakları, hasat sonrasında kısa sure icerisinde yumuşar. Eğer bitkinin yeşil kısımlarını kokleri ile birlikte suya koyarsanız, molehiya bitkisinin birkac gun daha yaşaması mumkundur. Ancak suyunu kaybetmiş yaprakların da uzun bir raf omru boyunca besin değerini koruyacağı da unutulmamalıdır. Ilinois Universitesi’nin yaptığı bir araştırmaya gore, kurutulmuş bitkiler besin değerlerini 1 – 2 yıl boyunca koruyor. Kurutulmuş yaprakları butun halinde saklayın, ihtiyac duyduğunuzda da ezerek kullanın. Kurutulmuş bitkileri hava gecirmeyen kaplarda, kuru ve karanlık bir ortamda saklayın.
[h=2]Kurutulmuş molehiyanın kullanımı[/h]Kurutulmuş molehiya yaprakları ile cay yapabilirsiniz. Filipinler Ziraat Ofisi’ne gore, icecek olarak tuketilen molehiya; tansiyon, baş ağrısı, mide problemleri ve kolesterole iyi gelmektedir. Ekinlerin ekonomik değerini arttırmaya yonelik calışmalar yapan bir kurum molehiya cayının astım, şeker hastalığı, kalp problemleri ve kanser gibi ciddi sağlık problemlerinin engellenmesinde onemli rol oynadığını belirtmektedir. Eğer ceşitli bitki kurlerini hastalıkları onleme ya da tedavi amaclı kullanmayı duşunuyorsanız oncelikle doktorunuza danışmalısınız. Ayrıca, molehiya cayının da zararsız ve besleyici bir icecek olduğunu unutmamanızda fayda var.