Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Koylu Kahkesi

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Koylu kahkesi Antep'de ozellikle ramazan bayramı icin yapılır. Gerci son zamanlarda unlu mamuller satan yerlerde her zaman bulmak mumkun hale geldi ama ramazan bayramına ozel coğu evde ya hazır alınır veya evde yapılır. Kahke, kurabiye benzeri oluyor, şekerli ve icinde ceşitli baharatlar var. Asıl tarifinde ise unla birlikte irmikte kullanılıyor.



Biz her sene evde kendimiz yoğurur pişirmek icin de pide fırınına gotururuz. Pide fırınlarında ekmekler odun ateşinde pişirilir. Ekmeğin haricinde, tepsi yemeklerimizi ve boreklerimizi de fırınlarda pişirtebiliyoruz. Bu fırınlar normalde ramazanda sahurda ve iftardan once acık olurlar. Sahurdan sonra ve iftardan sonra da kapalı olur. Ramazanın son gunlerinde ise kahke pişirmek isteyenler icin iftardan sonra da acıyorlar. Bazıları hamurunu evde yoğurup (fırının kendi elemanları şekil vererek) pişirmeleri icin hamuru veriyor, bazıları ise fırın tepsisini alıp evde şekil vererek dizdiğiniz kahkeleri pişirmeleri icin fırına veriyor.Bizse teyzemin eşinin fırınına gidip tezgah başında kendimiz kahkelere şekil verdik, teyzemin eşi de fırın başında kahkeleri pişirdi.



Tabi pişirme işlemi evdeki fırında da yapılabilir ama kapalı bir kapta uzun sureli dayanan bu kahkeler (1-2 ay kadar) fazla miktarda yapılınca daha ekonomik olduğundan genelde bu şekilde pişirilmesi tercih ediliyor.


Fazla miktar dedim ya, gercekten fazla miktar yani, laf değil. Aşağıda vereceğim tarifi aldığım ablanın deyimi ile misafiri geleceğinde misafirine yetip, sonrasına da bir miktar kalacak olcudeymiş. Sadece annem bu olcunun 10 katını (yani yarım bardak olcu yerine 5 bardak olcu kullanarak), teyzem 4 katını, anneannem de 6 katını yaptı. Hamur yoğurma işlemleri haric 4-5 kişi (5. kişi arada dinlenmek zorunda kaldı) 2.5 saatte şekil verdik. Eh o sure zarfında hic oturmadan tezgah başında iş yapınca bir gun sonra bile bel ve bacaklarda ağrılar fazlası ile hissedildi ama ilk kez denediğimiz bu tarifi gercekten cok beğendik. Tarifi ilk kez denedik diyorum cunku yıllardır biz farklı bir tarif denerdik (onda irmik de kullanılıyor ve daha sert oluyor). Bu tarife gore daha fazla kurabiyeyi andıran, ağızda dağılan bir kahkemiz oldu. Diğer tarifte sonuc daha sert, onu tutturmakta ayrı zahmet olduğu ve sonuc bu kadar iyi olmadığı icin yazmıyorum. Belki irmikli daha guzel tarifler vardır ama ben bilmiyorum maalesef.


Biraz uzun bir girişten sonra tarife geciyorum


Koylu Kahkesi


Malzemeler:


  • 1/2 bardak sut
  • 1/2 bardak şeker
  • 1/2 bardak sıvıyağ
  • 1/2 paket margarin
  • 3 yemek kaşığı mayana (anason)
  • 3 yemek kaşığı corek otu
  • 3 kaşık kuncu (susam)
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
  • 1 yumurta (akı icine sarısı yuzune)
  • (dilerseniz kendir tohumu, siyah susam da ekleyebilirsiniz, normalde kahkeye bunlar da konuluyor ama bu sefer annemler koymadı. Şahsen ben kendir tohumu cıtır cıtır ağıza gelince cok seviyorum)
Hazırlanması:

  • Buzdolabından onceden cıkardığınız margarini ve şekeri derin bir kaba koyup iyice yoğurun. Uzerine un ve kabartma tozu haric diğer tum malzemeleri ekleyerek yoğurmaya devam edin
  • Yoğurduğunuz tum malzemelere kabartma tozunu da ekledikten sonra yavaş yavaş ununu eklemeye başlayın. Un icin aldığı kadar tabiri hoş gorunmuyor ama buradaki olcu hamuru oldukca yumuşak yapmanız. Ne kadar yumuşak olursa o kadar ağızda dağılıyormuş (bizim deyimimizle hıyır hıyır). Yani hamur elinize yapışmayacak kıvama gelince un eklemeyi bırakın.
  • Ceviz buyukluğunde parcalar koparıp tezgahta veya iki elinizin arasında uzattığınız hamurun uclarını birleştirip yağladığınız tepsiye dizin
  • Uzerine yumurtanın sarısını surerek fırında uzeri kızarana kadar pişirin


Bu da yukardaki tarifin 10 katı olcude yapılan kahkenin tamamı: