Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kopeklerde Uyuz Nasıl Tedavi Edilir ?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Kopeklerde uyuz sık karşılaşılan iltihaplı, yangılı bir hastalıktır. Kopeklerde uyuz olmasının temel nedeni derilerinde fazla mayt birikmesidir. Maytlar kopeklerin tuy koklerinde birikir, bunun sonucunda ise kopeklerin derilerinde lezyonlara, genetik sorunlara, bağışıklık sisteminde oluşabilecek problemlere ve tuy kaybına neden olur. Bu belirtilerin ne derece ciddi olacağıysa tamamen tuy koklerindeki maytların turune bağlıdır.
[h=2]Kopeklerde Uyuz Turleri ve Belirtileri[/h]Uyuz, kopeklerin vucudunda yalnızca belirli bolgelerde yer alabileceği gibi vucudun tamamını da kaplayabilir. Eğer yalnızca bazı bolgelerdeyse belirtileri de daha hafif olacaktır. Boyle durumlarda genellikle belirtiler yuz, bacak ve maytların yoğun olduğu diğer bolgelerde gozlemlenebilir. Eğer uyuz tum vucudu kaplamışsa belirtiler de vucudun bircok noktasında gorulecektir. Bu belirtiler coğunlukla tuylerin dokulmesi, deride kızarıkların oluşması ve lezyonların gorulmesi şeklindedir.
Kopeğinizde uyuz hastalığı olup olmadığını tıpkı kopekler tuylerinde pire olduğu zaman yaptıkları gibi surekli kaşınması ile de anlayabilirsiniz. Uyuz hastalığının bulaştığı bolgelerde fazlasıyla kaşınma gorulecektir.
kopeklerde-uyuz-nasil-tedavi-edilir-5e89b2c7d9443.jpg
kopeklerde uyuz

[h=2]Kopeklerde Uyuz Neden Olur?[/h]Kopeklerde uyuzun nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte uzmanlara gore bağışıklık sistemi sorunları uyuzu tetikleyen temel sebep olarak duşunulmektedir. Kopeklerde uyuza yol acan uc tur mayt bulunmaktadır ve bunlar anne kopeklerden yeni doğan yavru kopeklere de bulaşabilir.
[h=2]Uyuz Bulaşıcı Mıdır?[/h]Herkesin bildiği genel yargıya gore bir kopekte uyuz hastalığı varsa cevresindeki herangi bir kopeğe de bulaşabilir. Fakat bu yargı cok da doğru sayılmaz. Cunku eğer sağlıklı bir kopeğiniz varsa maytlar kopeğinizin tuyleri arasına yerleşse bile orada uyuza neden olabilecek bir boyuta erişemezler. Ayrıca kokepten kopeğe bulaşması mumkun olsa bile uzmanlara gore bir kopekte bulunan uyuz hastalığının kedilere ya da insanlara bulaşması mumkun değildir.
[h=2]Nasıl Teşhis Edilir ?[/h]Veteriner tarafından yapılacak bir deri muayenesi ile kopeğinizde uyuz hastalığı olup olmadığı teşhis edilebilir. Ayrıca eğer yapılabiliyorsa idrar testi yoluyla diğer metabolik sorunlar da belirlenebilir.
[h=2]Kopeklerde Uyuz Tedavisi Nasıl Olur ?[/h]Vakaların yaklaşık %90’ında bolgesel uyuz hastalığı gorulmektedir. Bu durumda hastalık kısa surede kendi kendisine iyileşebilmekte ve belirtiler kısa surede yok olabilmektedir. Tum vucudu kaplayan ciddi vakalarda ise uzun sureli ilac kullanımı gerekmektedir. Kirec sulfur adı verilen ilacla uyuzun etkilediği bolgelere yapılacak olan uygulama ile de belirtiler hafifletilebilir. Hastalık sonrasındaki bakım ile de deri dokuntuleri azalacak kopeğinizin derisi zamanla eski halini alacaktır.
Hem uyuzun turune gore hem de kopeğinizin cinsine gore tedavi uygulaması da değişecektir. Ağızdan verilen ilacların yanı sıra kimi zaman enjeksiyon, şampuan ya da deriye uygulanan başka ilaclara da ihtiyac olabilir.
Kopeklerde uyuzun iyileşmesinin kopeklerin yaşıyla da alakası oluyor. Genc kopeklerde uyuz daha kolay iyileşirken yaşlı kopeklerin uzun sureli terapilere ihtiyacı olabiliyor.
[h=2]Kopeklerde Uyuz Onlenebilir Mi ?[/h]Kopeklerde uyuzu onlemek icin yapılması gerekenler de tabii ki var. Ozellikle kopeğinizin sağlığının yerinde olması uyuza yakalanmasını onlemenin ilk yollarından. Tum vucudu kaplayan kronik uyuz vakaları gorulduğunde veterinerler kopeklerin yavrulamasını uygun bulmazlar. Cunku boyle durumlarda hastalık yavrulara da bulaşabilir.
Uyuz icin alınabilecek bir diğer onlem de kopeğinizin uyuz olduğunu oğrendikten sonra yatağını ya da surekli oturduğu yeri temizlemek, hatta eğer mumkunse değiştirmek olmalıdır.
Eğer kopeğinizin hastalığı bir başka kopekten kaptığına dair şupheleriniz varsa kopeğinizi bu surec boyunca diğer hayvanlardan uzak tutmakta fayda var.
Kopeğiniz uyuz hastalığına hic yakalanmamış olabilir, ya da uyuz hastalığına yakalanıp iyileşmiş olabilir. Her iki durumda da kopeğinizi duzenli olarak veterinere goturmek uyuzu onlemenin bir diğer yolu.