Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kopeklerde Diş Temizliği ve Maliyeti Nedir?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Her muayenede, veterinerinizin kopeğinizin dişlerine batlığını fark etmiş olabilirsiniz. Diş temizliği, her kopeğin iyi olması icin gereken onemli bir parcadır. Veterineriniz diş sorunu tespit ettiyse, kopeğinizin sağlığını korumak icin profesyonel temizlik onerilebilir. Fakat diş temizleme tam olarak nedir?
Profesyonel Diş Temizliği Hakkında
Profesyonel bir diş temizliğine hafif rahatsızlık vakalarında bazen “dental profilaksi” adı verilir (cunku bu onleyici bir işlemdir). Diş rahatsızlığı onemliyse, profesyonel diş temizliği, “peridontal tedavi” olarak kabul edilir. Coğu veteriner ofisi işlemi “dental” adı altında yapacaktır.
Veterinerinize yaptığınız kendi rutin ziyaretleriniz gibi, profesyonel bir diş temizliği, dişlerin olceklenmesi, ağız, diş ve diş etlerinin yakın denetimi ve dişlerin parlatılması şeklinde olur. Ancak, biri bir kopeğe ağzını actırıp “aaa” demesini bekleyemez. Hicbir kopek, hicbir insanın metal araclar ve suyla ağzının etrafını onarmasına izin vermez. Bu nedenle, aneztezi oral muayenede ve doğru bir diş temizleme yapmada gereklidir.
Dişi Temizlemeden Once
Veteriner mumkun olduğunca iyi bir şekilde anestezi yapmak icin gayret gosterse de, bu risksiz değildir. Altta yatan sağlık sorunları olan hayvanlar anestezi icin daha buyuk bir risk grubunun icinde olacaktır. Bu nedenle, coğu veteriner bir diş temizliğinden once laboratuar calışmasını onermektedir. Normal laboratuar sonucları, veterinere en duşuk riskin mumkun olduğu durumu sağlar. Anormal laboratuar sonucları, veterinerinize, anestezi işleminin ayarlanmaya ihtiyacı olduğu bilgisini sağlar, ya da kopeğinize anestezi kullanmak o kadar da guvenli olmayabilir. Ayrıca, veterinerinize, cok gec olmadan asla oğrenemeyeceğiniz bazı şeyleri tedavi edebilme olanağı sağlayacaktır.
Dental Anestezi
Anestezi icin kopeğinizin laboratuar sonucları temiz cıktıktan sonra, bazı hazırlıklar yapılacaktır. Veteriner teknisyenleri surec boyunca kopeğinize ilac ve sıvı sağlamak icin intravenoz sonda(damar ici sonda) yerleştireceklerdir. Surec başlamadan once, biraz rahatlatıcı ve ağrı kesici olarak bir “on-ilac” verilebilir. Kopeğinizin dental işlemi başlamak uzere olduğunda, kopeğinizin hemen uyumasını sağlayacak anestezik bir ilac enjekte edilecektir. Daha sonra, bir solunum tupu kopeğinizin ağzından trakea icine doğru yerleştirilir. Bu tup surec boyunca anestezik gaz ve oksijen gonderilebilen acık bir hava yolu sağlar. Ayrıca, ağız icine hava yoluyla sıvı ve bakteri girmesini de engeller.
Surec boyunca, kopeğinizin anestezi seviyesi veteriner kadar teknisyenler tarafından da muhafaza edilecek ve ayarlanacaktır. Ek olarak, tum vital bulgular, kopeğinizde komplikasyon riski olmadığına emin olmak icin, yakından olculecektir, fakat uyanmayacak ve sureci hissetmeyecektir.
Dental Temizleme
Veteriner teknisyenleri genellikle dental profilaksi ya da peridontal tedavi(bir diş sağlığı uzmanının dişlerinizi temizlemesi gibi) gercekleştirirler. Coğu veteriner kliniği surece diş rontgen filmleriyle(x-ışınları) başlar. Bu veterinere ağzın sadece gorunen kısımlarını değil, diş kokunu de değerlendirmesi olanağı verir.
Teknisyen, ağzı calkalayarak ve genel bir muayene yaparak başlar. Sonra, diş plağı ve diş taşı ultrasonik kuretaj ve el aletleri kullanılarak kaldırılır. Ozel bir peridontal olcekleyici ağız bakterilerinin en fazla zarar verdiği yerler olduğu icin, diş eti cizgisinin altından temizlemek icin kullanılır. Olcekleme işlemi tamamlandıktan sonra, teknisyen peridontal hastalık ve diğer anomalileri aramak icin, bir peridontal sonda kullanır. Veteriner radyografileri inceleyecek ve gorunum acısından ağzı muayene edecektir. Eğer hicbir ekstrasyon ve ozel tedavi ihtiyacı yoksa, teknisyen uclu bir lastik, rotatif parlatma aracı ve yapıştırıcı ile dişleri temizlemeye devam edecektir( yine, dişcilerin yaptığı gibi). Ağız durulanır ve kurutulur. İşlem sonunda, genellikle bir florur kopuk dişlerin uzerine yerleştirilir.
Diş Cekimi ve Ozel Tedaviler
Bazı durumlarda, veterineriniz dişte(ya da bir cok dişte) cok fazla hastalık olduğunu ve cekilmesi gerektiğini duşunecektir. Bu, sallanan, kırık ya da diğer sağlıksız dişler icindir. Bir dişi cekmek hızlı ve basit olabilir(zaten sallanıyorsa) ya da cerrahi bir işlem gerektirebilir.
Veteriner, cekilecek kadar ağır durumda olmayan dişin rahatsız bolgesini bulabilir. Bu gibi durumlarda, ozel bir antibiyotik ya da diğer tedaviler alana uygulanabilir ve diş kurtarılabilir.
Veterineriniz tam bir diş muayenesini tamamladıktan sonra, kopeğiniz icin onerilerini size bildirecektir.
Profesyonel Diş Temizliğinin Maliyeti
Bircoğunuz, bir kopek sahibi olmanın ucuz bir şey olmadığını zaten biliyorsunuz. Ancak, kopeklerimizi seviyoruz ve onlar icin en iyisini istiyoruz. Profesyonel diş temizliğinin maliyeti bolgeye ve veterinerden veterinere değişir. Kopeğinizdeki diş sorununun gerekliliğine de bağlıdır. Genel olarak, kopeğinizin yaşına ve diş rahatsızlığının şiddetine bağlı olarak tam bir diş temizliğinin maliyetini 500-900 TL arasında bekleyebilirsiniz. Ozel tedavilerin ve diş cekimlerinin ek bir maliyet getireceğini de unutmayın.
Maliyet cok gibi gorunebilir, fakat coğu evcil hayvan sahibi ve uzman, uzun vadede iyi bir para olduğu konusunda hem fikirdir. Diş rahatsızlıkları, kopeklerde kalp ve bobrek rahatsızlıkları gibi sistemik sağlık sorunlarına yol acabilir. Neden bunu onlemek icin elimizden geleni yapmayalım?