Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kopeklerde Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Kopekler de diş bakımına ihtiyac duyar! Ne yazık ki, diş hijyeni bazen ihmal edilir. Coğu insan kopeklerinin kotu nefes kokusuna sahip olmasını bekliyor gibi gorunuz, cok azı kopeklerinin dişlerini duzenli sıklıkla fırcalar. Diş hijyeni kopeğinizin beslenme, uygun egzersiz ve rutin bakımı gibi şeyler kadar onemlidir. Kopeğinizin sağlığını korumaya yardım edin, o beyaz incileri onemseyin!
Kopeğinizin Diş Sağlığını Takip Etme
Diş sorunlarını erken tespit etmek coğu diş rahatsızlığını onlemeye yardım edecektir. Kopeğinizin dişlerinin durumunu takip etmenin en basit yolu, duzenli olarak onlara bakmak ve bir problemi işaret edebilecek bulguların farkında olmaktır. Kopeğinizin arka ve on dişlerini incelemek icin, olabildiğince yakın şekilde bakarak ağzının etrafındaki dudaklarını kaldırın. Nazik olun ve dikkatli olun, boylece yanlışlıkla ısırılmazsınız! Veterineriniz ayrıca rutin muayene suresince, kopeğinizin dişlerine bakacaktır, bu yuzden muayenelere uyduğunuzdan emin olun, veterinerinizi her 6-12 ayda genel bir sağlık kontrolu icin ziyaret edin. Eğer bir problem ortaya cıkarsa, veterinerinizle iletişim kurun. Aşağıdaki bulguları takip edin:
•Ağzı kokusu(kotu nefes)
•Ciğneme isteksizliği/ ciğnediğinde bağırmak
•Artan tukuruk salgısı
•Kırmızı ve/veya kabarık diş etleri
•Diş etlerinde kanama
•Tartar/ Diş taşı( diş plağı birikmesi sonucu, genellikle kahverengi ya da sarı dişlerde sert kaplama
•Eksik ve/veya sallanan diş
•Ağızda olağandışı gorunen herhangi bir şey
Diş Rahatsızlıklarının Tehlikeleri
Plak dişin uzerinde ortaya cıkar ve tartara, diş taşına donuşur. Bu alanlarda bakteriler gelişir, dişi ve diş etlerini kemirirler. Ağız kokusu, periodontal hastalık, oral ağrı ve diş kayıpları ortaya cıkar. Ancak, bakteri sadece ağızda hastalıklara neden olmaz, ayrıca kalp ve bobrek gibi vucudun diğer bolumlerini de etkileyebilir. Yapılacak en onemli şey diş hastalığını olabildiğince cabuk tespit etmektir, ne kadar kucuk olduğunun bir onemi yoktur, Daha da iyisi, sıkı calışın ve onu engelleyin!
Kopeklerde Diş Hastalıklarını Onleme
İyi durumdaki kopek dişlerini korumaya yardım etmek icin yapacak cok şey vardır. Kopeğinizin yaşamında olabildiğince erken bir diş bakım rutinine başlayın, boylece fırcalanmış ve bakılmış dişlere sahip olma hissine alışır. Yavru kopekler genellikle 6 ayda dokulen 28 sut dişine sahiptir. Bu zamana kadar kopeğinizin dişleri duzenli olarak fırcalanıyor olmalıdır. Eğer kopeğinizin dişlerini fırcalamaya karar verdiyseniz, akılda tutulması gereken bazı onemli ipucları burada mevcuttur:
1.Kopeğinizin dişlerini asla insan diş macunuyla fırcalamayın. Bu kopeğinizi hasta edebilir! Ozel enzimatik diş macunu kullanın, ozellikle kopekler icin. Aynısı ağız gargarası icin de gecerlidir.
2.Plak 24-48 saat icinde tartar/diş taşına donuşmeye başlar, bu yuzden diş fırcalama onerilmektedir. Kopeğinizin dişlerini kendi rutin fırcalamanızla birlikte fırcalamaya calışın, dişlerini kendinizinkilerle aynı zanda fırcalamayı deneyin, boylece hatırlamak daha kolay olacaktır.
3.Bir “parmak fırcası” ya da kopekler icin ozel tasarlanmış uzun diş fırcası kullanın. Fırcalamaya başladığınızda, bu fırcalar sert fırcalar gibi uygunsuz olmadığından, parmak fırca kopeğinizin ağzının icine girmeyi kolaylaştırmaya yardım edebilir.
4.Başlamadan once, veterinerinizden, siz ve kopeğiniz icin diş fırcalamayı kolaylaştıracak bazı teknikler gostermesini isteyin.
Kopeğinizin dişlerini fırcalayamıyorsanız, başka secenekler mevcuttur. Ozellikle kopekler icin yapılmış ağız gargaralarını kullanmayı duşunun. Ayrıca ozel diş urunleri de satın alabilirsiniz. Gercek kemikten uzak durun, sadece sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol acmaz, ayrıca diş kırılmalarına da neden olabilir.
En onemlisi: Veteriner muayenelerini takip ettiğinizden emin olun. Zaman zaman profesyonel bir diş temizleme tavsiye edilebilir. Bu durum genel anestezi gerektirir. Prosedur suresince, kopeğinizin dişleri ve diş etleri problemleri yakından incelenecektir. Dişler daha sonra olceklenecek ve temizlenecektir. Diş problemi tespit edilirse, diş cekimi gerekli hale gelebilir. Alternatif olarak, ozel prosedurler icin bir veteriner diş hekimine yonlendirilebilirsiniz. Coğu daha uzun sure idare ederken, bazı kopekleri yılda bir ya da daha fazla diş temizliğine ihtiyacı vardır. Veterinerinizin tavsiyelerini takip ettiğinizden emin olun. Ve unutmayın, evde yaptığınız şey, gercekten buyuk bir fark yaratabilir.