Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kış aylarının Akdeniz çerezi: Tirmis

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Akdeniz ülkelerine özgü ıslak bir çerez olan tirmis, Türkiye'de bazı yöreler dışında pek tanınmamaktadır. Genellikle seyyar satıcılar tarafından hazırlanarak sokaklarda satılan bu çerez, Konya ve Isparta'da ise termiye adıyla bilinmektedir.
kis-aylarinin-akdeniz-cerezi-tirmis-5ead9bbf91951.jpg

Farklı kulturlere ait bir cerez

Gorunumu mısır tanesine benzeyen tirmis, aslında bir tur yabani acı bakladır. Anavatanı Akdeniz havzası olan bu bakla, Eski Mısır ve Antik Roma'da yiyecek olarak tuketilmiştir. Tirmis ulkemizde termiye, acı bakla, delice bakla, gavur baklası, kurt baklası, mısır baklası, yahudi baklası gibi değişik isimlerle anılmaktadır.
Tirmis Akdeniz ulkelerinin ortak lezzetlerinden birisidir. Mısır'da turmus ya da termis, İspanya'da altramuces, Portekiz'de tremecos denilmekte ve publarda biranın yanında ikram edilmektedir. İtalya, Yunanistan, Suriye, Lubnan, Urdun ve İsrail'de de tuketilmektedir. Bu ulkelerin coğunun sokaklarında camekanlı seyyar tezgahlarda tirmis satılmaktadır. İtalya'da geleneksel Christmas atıştırmalığı olarak zeytinle aynı tabakta sunulmaktadır.
kis-aylarinin-akdeniz-cerezi-tirmis-5ead9bc1c128e.jpg

Sağlıksız atıştırmalıklara rakip

Tam bir protein deposu olan tirmisin sağlık acısından bircok faydası bulunmaktadır. Lifli olması ozelliği ile bağırsaklarınızı calıştırırken, duzenli olarak tuketildiğinde hemoroide de iyi gelmektedir. Diyabet hastalarının yuzunu guldurecek bu sağlıklı atıştırmalık kan şekerini duşurme etkisine sahiptir. Ayrıca kilo kontrolune faydası bulunan tirmis, tokluk hissi yaratarak diyetinizi de desteklemeyi ihmal etmez.
Gunumuzun yağlı, sağlıksız atıştırmalıklarına rakip olabilecek ozellikte olan bu cerez, Avrupa ulkelerinde sevilerek tuketilse de, Turkiye'de ne yazık ki pek bilinmemektedir. Tuz ile birlikte oldukca lezzetli, kendine has bir tadı olan termiye, cocukların da severek tuketebileceği bir atıştırmalıktır.
Tirmis bazı kişilerde alerjiye neden olabilmektedir. Ozellikle yer fıstığına alerjisi olanların tirmise karşı da alerjik reaksiyon gosterdiği gorulmuştur.
kis-aylarinin-akdeniz-cerezi-tirmis-5ead9bc3c4e2b.jpg

Tirmisi evde hazırlayabilirsiniz

Yoresel olarak sokak satıcılarından temin edebileceğimiz tirmisi, evde kendiniz de yapabilirsiniz. Aktarlarda ya da internetten kuru tirmisi (acı bakla) temin edebilir, bu sağlıklı atıştırmalığın mudavimlerinden olabilirsiniz. Zeytin tatlandırmasına benzer bir işlemden gecen acı baklayı yenilebilecek duruma getirmek ise oldukca basit.
- Termiyeleri bol suda yıkayın ve bir gece suda bekletin. Şişen tohumları suzup bol suda yıkadıktan sonra geniş bir tencerede kapağı acık olarak haşlayın.
- Haşlama suyunuz kaynamaya başladıkca tirmisin renginin sararmaya başladığını goreceksiniz. Tohumları kontrol edin ve hafif yumuşayınca ocaktan alıp soğumaya bırakın.
- Ardından haşlama suyunu suzun ve temiz su dolu bir kabın icerisine aktarın. Aynı zeytin tatlandırma işlemi gibi en az bir hafta boyunca 3-4 defa suyunu değiştirin.
- Kokusu ve acılığı tamamen gecene kadar tatlandırma, yani, su değiştirme işlemine devam edin.
- Acısı giden termiyeleri suzun. Tuzlayarak ya da tuzlu su icerinde bir gece beklettikten sonra yemeğe hazır hale gelecektir.
- Tatlandırdığınız tirmisi buzdolabında suyun icerisinde bir hafta saklayabilirsiniz.
- Tirmisin kuru fasulyeye benzer zar şeklinde bir kabuğu vardır. Tirmisi başparmağınız ve işaret parmağınız arasına alıp sıkarak kabuğundan kolayca ayırabilir, icindeki sarı etli kısmı yiyebilirsiniz.
Gizem Bozdağ

 
Moderatör tarafında düzenlendi: