Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Katarakt

Muhabir

Member
Katılım
14 Eyl 2019
Mesajlar
90
[h=2]Katarakt Nedir?
[/h][FONT=&quot]Katarakt göz bebeğinin arkasında yer alan göz merceğinin matlaşmasıdır. Katarakt hastalığında göz merceği önünde yer alan boşluk sıvı ile dolar. Bu sıvı göz merceğinde emilemez ve orada kalarak sertleşir. Bu durumun sonucunda önce görme duyusu azalır daha sonra ise bu görme duyusu tamamen yok olabilir. Daha basit bir söylemle saydam olan göz merceği bu saydamlığını kaybeder ve dünyaya buğulu bir pencereden bakmaya başlarsınız.
[/FONT]

[h=2]Kaç Tip Katarakt Vardır?
[/h][FONT=&quot]Katarakt çeşitlilik gösteren bir hastalıktır. Kataraktın dört farklı tipi vardır;

[/FONT]

[FONT=&quot]
katarakt.jpg
Yaşa bağlı katarakt :
Orta yaşın üstündeki bireylerde görülen katarakta yaşa bağlı katarakt denir. Günümüzde en çok ve sık görülen katarakt tipi yaşa bağlı katarakttır.

[/FONT]

[FONT=&quot]Doğumsal (Konjenital) katarakt : Katarakt hastalığı yalnızca orta yaş üstü bireylerde görünmez. Bunun haricinde yeni doğmuş bebeklerde (konjenital, doğumsal katarakt) görülür. Bebeklerin göz bebeklerindeki renklerin farklı olması ya da şaşılık şeklinde kendini gösterebilir. Konjenital yani doğumsal katarakt görüşü engelliyor ise bu tanı konulur konulmaz ameliyat edilmesi gerekir. Eğer ameliyat edilmezse gözde farklı bir hastalık olan göz tembelliği ortaya çıkar.

[/FONT]

[FONT=&quot]Sekonder katarakt : Ayrıca şeker hastalarında da sekonder katarakt denilen farklı tip bir katarakt hastalığı görülebilir. Kortizonlu ilaçların uzun süre kullanılmasından sonra oluşan katarakt hastalığı da yine sekonder katarakt türünün içinde yer alır.

[/FONT]

[FONT=&quot]Travmatik katarakt : Bu katarakt türü ise göz travmalarına bağlı şekilde ortaya çıkar. Göz travmaları göze dışarıdan gelen darbeler sonrasında oluşur.
[/FONT]

[h=2]Kataraktın Belirtileri Nelerdir?[/h][FONT=&quot]Katarakt ameliyatı her ne kadar kolay bir ameliyat gibi görünse de, her hastalıkta olduğu gibi erken tanının önemli çok büyüktür. Erken tanı ameliyatın başarı oranı artırır.

Başlıca katarakt belirtileri şunlardır:

[/FONT]


  • Yavaş yavaş azalan görme duyusu,
  • Bulunulan ortamdan daha aydınlık bir ortama geçildiğinde gözlerde oluşan ışığa karşı hassasiyet ve gözlerin kamaşması sonucu görememe,
  • Bakılan nesnelerde görüntünün kayması ve çift görme,
  • Kitap, gazete vs. okurken oluşan okuma zorluğu,
  • Gece görüşünde yaşanılan bozulmalar,
  • Ana ve ara renklerdeki soluklaşma ve sararmalar, bunun yanı sıra renkleri tam olarak seçememe,
  • Kullanılan gözlükteki numaranın olması gerekenden daha sık değişmesi,
  • Doğumsal kataraktlarda yani yeni doğan bebeklerde göz bebeklerinin farklı renkte olması,
  • Yine yeni doğan bebeklerde gözde kayma denilen şaşılık hastalığının olması.
[h=2]Katarakt Ameliyatı[/h][FONT=&quot]Bir insanda görme duyusunun gerçekleşmesi için, ilk olarak dışarıdan gelen ışık ve görüntülerin gözün dış tabakası olan korneada, daha sonra ise gözün içinde bulunan mercek bölümünde kırılması gerekir. Görme duyusu insanların yaşamında başlıca önem arz eden durumlardan biridir. Görme duyusunda yaşanabilecek aksaklıklar tüm yaşantıyı etkileyebilir. Gerekli dikkat gösterilmediğinde, gözler için zararlı şeylerden kaçınılmadığında ve erken tanı için geç kalındığında gözler açısından birçok hastalıkla karşılaşılabilir. [/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]

[FONT=&quot]Katarakt hastalığı da bunlardan biri olup hayatın daha aydınlık görünmesine engel teşkil eder. Katarakt hastalığı ilaç ya da gözlük yoluyla tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Katarakt tedavisinin tek yolu ameliyattır. Günümüz şartlarında modern teknikler iyice ilerlemiştir. Bu sayede katarakt ameliyatı acısız ve iğnesiz olarak yapılır.

[/FONT]

[FONT=&quot]Katarakt Tedavisi İçin Ameliyat Tek Çözüm!

[/FONT]

[FONT=&quot]Göz kontrollerinin rutin, zamanında ve düzenli yapılması ile katarakt başlangıcı saptanabilir. Katarakt başlangıcının saptanması katarakt hastası olan kişi için önem arz eder. Zamanında tanı ve teşhis sayesinde hastalık çok ilerlemeden ameliyat olabilir ve günlük yaşam aktivitelerine sorunsuz şekilde geri dönebilir. Görme bozukluğu yaşamı aksatacak bir hal alırsa katarakt ameliyatı kaçınılmaz olur. Şayet katarakt ameliyatına geç kalınırsa, operasyon riskli bir boyut alabilir. [/FONT]
[FONT=&quot][h=2]Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?
[/h]Katarakt ameliyatı olacak hastaya ameliyat saatinden yaklaşık bir ya da bir buçuk saat önce göz damlası müdahalesi yapılır. Bunun nedeni göz bebeğinin büyümesini sağlamaktır. Göz bebeğinin büyümesi ameliyatın daha rahat ve sorunsuz geçmesine destek olur. Günümüz şartlarında uygulanan bu ameliyatın cerrahi adı FAKO (Fakoemülsifikasyon) ameliyatıdır. Halk arasında "lazer" olarak bilinen bu ameliyatta bulanıklaşıp görme bozukluğu yaşayan mercek küçük parçalara ayrılır ve emilerek yok edilir. Katarakt ameliyatı esnasında ve sonrasında dikiş atılma olayı yoktur. İyileştirilen merceğin etrafında yer alan göz zarının içerisine lens yerleştirilir. Böylece iyileşme süresi ciddi oranda kısalır. Katarakt hastası olan birey ise katarakt ameliyatı sonrasında net görüşe ulaşır. Bazı durumlarda katarakt ameliyatı olan kişilerin gözlük bile kullanmalarına gerek kalmaz.


katarakt-ameliyati.jpg
Katarakt ameliyatı yarım saati bulmayan bir ameliyat çeşididir. Gözdeki kataraktın yeni ya da eski olmasına bağlı olarak bu süre değişmektedir. Katarakt ameliyatı sırasında tercih edilen yöntem topikal anestezidir. Fakat eğer ameliyat bebeklerde ve çocuklarda yapılacaksa bu yöntem değişmektedir. Eğer katarakt ameliyatı başarılı bir biçimde yapıldıysa kişide tekrardan katarakt hastalığının gelişmesi pek mümkün değildir. Bunun nedeni katarakt ameliyatı esnasında kişinin görme duyusuna engel teşkil eden matlaşan mercek alınır. Bu merceğin yerine ise yapay ve farklı bir mercek konur. Katarakt ameliyatı olan bireylerde yapay merceğin yerleştiği yer doğal ve artık matlaşan mercek zarına ait olan yerdir.
[h=2]Katarakt Ameliyatı Sonrası Yaşananlar
[/h]Katarakt ameliyatı sonrası hasta açısından önemlidir. Ameliyat günü ve bir sonraki gün göz damlası kullanıldığından görüşte hafif bulanıklık gayet normal bir durumdur. Ameliyattan sonraki ikinci ya da üçüncü günden itibaren görüş netleşir. Bireyler günlük yaşamdaki aktivitelerine geri dönebilir. Katarakt ameliyatı sonrasında hastanede kalınması gerekmez; fakat doktorlar hastada endişe edilecek bir durum görürlerse kalmasını isteyebilirler. Ayrıca ameliyatın ertesi günü rutin kontroller olabilir. Katarakt ameliyatı sonrası çok fazla ilaç kullanımı olmaz. Genel anlamda bir aylık süre için göz damlası verilir. Ameliyat sonrası gözü ovuşturmamak çok önemlidir.


Katarakt ameliyatı sonrası araç kullanımı önemli bir husustur. Bu noktada ilk gün araç kullanılmaması ameliyat olan bireyin sağlığı açısından önemlidir. Ameliyat olunan gün hastanın kesinlikle dinlenmesi gerekir. Ağır bir iş yapmaması, ağır kaldırmaması önem arz eden durumların başında gelir. Ertesi gün ise kitap, gazete okuyabilir. Katarakt ameliyatı sonrasında doktorlar tarafından verilen belirli bir diyet programı yoktur. Hasta katarakt ameliyatı sonrasında yemek yiyebilir. Ayrıca gece uyurken ameliyat olan gözün tarafına yatmamaya özen gösterilmelidir. Yine ameliyat sonrasında hastanın tozlu, dumanlı ve rüzgarlı ortamlara girmemesi gerekir. Göze gelen herhangi bir darbe de ameliyatın başarı oranı azalır.


Katarakt ameliyatı sonrasında birinci hafta ameliyat olan göze su ve sabun kaçırmamaya dikkat edilmesi gerekir. Göze ve göz çevresine krem vb. maddelerin kullanılmaması hastanın sağlığı açısından önemlidir. Dışarı çıkıldığında ise güneş gözlüğü kullanılması gerekir. Uzman doktorun verdiği antibiyotik göz damlası mutlaka kullanılmalıdır. Hastanın kendine gösterdiği dikkat ve önem katarakt ameliyatı başarısını etkileyen en önemli unsurlardandır.


Katarakt hastalığının önceden tespit edilmesi ve uygulanacak tedavi edici yöntemler önemlidir. Tam donanımlı bir hastanede rutin göz kontrolleri bu konuda alınabilecek en etkin yöntemdir. Katarakt ameliyatı konusunda doktorların bilgi birikimi ve tecrübeleri de büyük önem taşır.




[/FONT]

[FONT=&quot][/FONT]