Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Hangi alışkanlıklar dişime zarar veriyor?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Cocukken kalem arkası ciğnemeyeniniz var mı? Dişe zarar veren şeyler cok ceşitli. Hangi alışkanlıklar dişime zarar verir diye merak edenlere işte cevaplar.
Gunluk yaşamımızda cok da fark etmeden dişimizi aşındıracak, catlatacak, curutecek bir suru şey yapıyoruz. Halbuki diş sağlığımızı korumak kucuk şeylerle bile mumkun. Dişi yıpratan alışkanlıkların neler olduğuna bakalım.
hangi-aliskanliklar-disime-zarar-veriyor-5e70952a29b8e.jpg
Sıkıntıyı stresi dişlerinizden cıkarmayın.

[h=2]Buz[/h]Hem doğal hem de şekersiz. Pek zararsız gorunebilir. Aldanmayın. Buz kuplerini ısırmak dişinize cok zarar veriyor. Dişin hassas dokusuna zarar verirseniz ağrıması kacınılmaz. Cok sıcak (ya da cok soğuk) yiyeceklerin ve iceceklerin mine tabakasına olan zararını unutmayın.
[h=2]Biberon[/h]Sizin icin cok gec olabilir ama bebeğiniz icin değil. Gece yatarken ağzına biberon vermek dişlerini curutuyor. Ağzında biberonla uyuyakalıyor. Sut, meyve suyu ya da mama dişlere iyice yapışıyor. İclerindeki şeker de dişleri bir guzel curutuyor.
[h=2]Piercing[/h]Diline piercing yaptırmayı duşunenler. Tekrar duşunun. O kucuk guzel şey dişinizi catlatabilir. Dudağınıza yaptıracağınız piercing de aynı riski taşıyor. Bir de metal diş etlerine surtundukce diş eti sorunlarına davetiye cıkartıyor. Piercing bakteri yuvası ağzınızda enfeksiyon riskini arttırıyor.
[h=2]Gıcırdatmak[/h]Hicbirimiz dişlerimizi isteyerek gıcırdatmayız. Ama dişleri gıcırdatmak onları zamanla aşındırıyor. Diş gıcırdatmanın nedenleri uyku alışkanlıkları ve stres. Yani kontrolsuz bir aktivite. Uyurken gıcırdatmayı onlemenin bir yolu var: Ozel bir dişlik kullanmak.
[h=2]Pastil[/h]İlac olarak satılan bir şeyin sağlıklı olması şart değil. Boğaz pastilleri de bunlardan. Cunku icleri şeker dolu. Bu yuzden pastil kullandıktan sonra dişleriniz fırcalamanız oneriliyor. Cunku şeker zamanla dişlerde plaklara neden oluyor.
[h=2]Yumuşak şekerleme[/h]Tum şekerler dişe zararlı ama bazıları daha fazla. Yumuşak şekerlemeler de bunlardan. Renkli renkli ayıcık şekerlere kimse hayır diyemez. Ama icerisindeki şeker ve asit mine tabakasına zarar veriyor. Yemeden duramam diyenlere oneri: yemek aralarında yiyin. Daha cok tukuruk salgılayacağınız icin asidin zararı daha az olacak.
[h=2]Asitli icecekler[/h]Tek suclu şekerler değil. Asit de onun kadar tehlikeli. Asitli iceceklerin icinde 11 cay kaşığından fazla şeker var. Fosforik asit icerdiği icin de diş minenizi yiyip bitiriyor. Light olanları da şekersiz olduğu icin zararsız gibi gelmesin. Şekeri dengelemesi icin daha fazla asit kullanılıyor.
[h=2]Dişinizle bir şeyler acmak[/h]Hepimiz fark etmeden yapıyoruz. Gunluk hayatımızda karşımıza cıkan bir suru paketi dişlerimizle acıyor, bir şeyleri dişlerimizle kesiyoruz. Ama bunlar da dişinizin catlamasına hatta kırılmasına yol acabiliyor.
[h=2]Meyve suyu[/h]Vitamin ve antioksidanlarla dolu oldukları biliniyor. Ama bilinmeyen bir şey de bir o kadar da şekerli oldukları. Meyveler zaten şekerli. Onların suyunu icmekse dişlere zararlı. İcerisine biraz su katarak icebilirsiniz.
[h=2]Cips[/h]Karbonhidratlı yiyecekler de plak oluşumunu arttırıyor. İcerisindeki asit 20 dakika icinde dişlere saldırıyor. Koca bir paket cipsi bitirirken tekrar duşunmekte fayda var.
[h=2]Atıştırmalıklar[/h]Cekirdek, kuru yemiş. Bu atıştırmalıklar cok fazla tukuruk salgılamanıza neden olup kalıntıları dişlere yapıştırıyor. Bunlardan kacınıp daha sağlıklı atıştırmalıklar deneyebilirsiniz. Orneğin havuc.
[h=2]Kahve[/h]Kahvenin dişleri sararttığını hepimiz biliyoruz. Ama yine de diğerlerinden daha sağlıklı. Cunku diş beyazlatmanın yolları var.
[h=2]Sigara[/h]Uzun sure sigara icmenin kacınılmaz sonucu: dişlerde lekeler, diş eti cekilmesi. Hatta ağız kanserlerine bile neden olabiliyor. Sigarayı bırakmak icin bunlar yeterli değil diyorsanız bir nedeniniz daha var: guzel guluşunuzu bozmasına izin vermeyin.
[h=2]Şarap[/h]Kırmızı şarap dişte lekelere yol acıyor. İcindeki kromogen ve tannin boyanın dişe yapışmasına neden oluyor. Bu yuzden şarabın rengi dişlerinizde kalıyor. Beyaz şarabın etkisi de yine asitlerle. Mine tabakasına zarar veriyor. Kırmızı ve beyaz şarap sonrası dişleri fırcalamak hatta ağzı calkalamak bile dişlerinizi korur.
[h=2]Kalem arkası ciğnemek[/h]Hangimiz ilkokulda yapmadık ki. Kurşun kalemlerin ısırılarak kopan silgileri, kalemin uzerinde kalan diş izleri. Hepsi bize diş catlakları olarak geri donuyor. Hala yapıyorsanız bu alışkanlığı hemen bırakın. Cocuğunuzu da bu konuda uyarın. İlla ki bir şey ciğnemek istiyorsanız şekersiz sakızlar bunun icin uygun.