Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Duşuk karbonhidrat diyetiniz bağırsağınıza zarar verebilir

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
İnsanlar karbonhidratı duşunduğunde, beyninde genellikle uyarı zilleri calar. Tum kotuluğun yapıcısı olarak karbonhidratlardan korkmak icin şartlandık. Onları kilo alımına katkıda bulunan makrobesin olarak goruyoruz.
dusuk-karbonhidrat-diyetiniz-bagirsaginiza-zarar-verebilir-5e88beb86285b.jpg

[h=4]Tum karbonhidratlar aynı değildir[/h] Bazı acılardan bu yanlış değil. Rafine karbonhidratlar kesinlikle sağlık icin bir tehdit. Beyaz pirinc ve beyaz ekmek gibi besin maddelerinden arındırılmış rafine karbonhidratlardan kesinlikle uzak durmamız gerekir. Araştırmalar, rafine karbonhidratların obezite ve kardiyovaskuler hastalığa katkıda bulunabileceğini gostermektedir. Ayrıca, diyabet, bozulmuş glikoz intoleransı, kan dolaşımında daha yuksek miktarlarda insulin ve daha fazlası gibi ceşitli sorunlara katkıda bulunan glisemik indeksi de artırabilirler. Ancak tum karbonhidratlar aynı değildir.
dusuk-karbonhidrat-diyetiniz-bagirsaginiza-zarar-verebilir-5e88bebb79634.jpg

[h=4]Sınırlamak tehdit oluşturur[/h] İşlenmemiş karbonhidratların tumu insan sağlığı icin harikadır. Bunlar, minimum duzeyde etkilenen karbonhidratlardır ve bu nedenle besinlerinin butunluğunu korurlar. Sağlıklı karbonhidratların bazı ornekleri arasında patates, baklagiller ve muz bulunur ve bunlar lif, yağ asitleri, mineraller ve vitaminler gibi temel besin maddelerinden oluşur. Bir butun olarak, karbonhidratlar enerji seviyelerimizi ve metabolizmamızı korumaya yardımcı olan uc makro besleyiciden (protein ve yağlarla birlikte) biridir. Yararlı karbonhidrat alımımızı sınırlandırdığımızda, bağırsak sağlığı da dahil olmak uzere sağlığımızın ceşitli yonlerini tehlikeye atarız .
Yeni bir diyete gecerken goz onunde bulundurulması gereken bir nokta, bağırsak sisteminde bulunan temel yararlı mikrobiyotanın yeni yakıtlarına nasıl ulaşacağıdır. Bakteriyel organizmalar sindirimin ve genel sağlığın onemli parcalarıdır. Vucuttaki sindirilemeyen molekulleri fermente etmek icin calışırlar ve tum kalorilerimizin yuzde 10'unu sindirmekten sorumludurlar. Ayrıca serotonin uretiminde onemli bir rol oynarlar ve kilo alımını onlemeye yardımcı olurlar. Bağırsak bakterileri karbonhidrat tukettiğinde, inflamasyonun azaltılması ve kolon kanseri riski acısından bizim icin son derece faydalı olan kısa zincirli yağ asitleri urettikleri yaygın olarak bilinmektedir.
dusuk-karbonhidrat-diyetiniz-bagirsaginiza-zarar-verebilir-5e88bebe0ddc1.jpg

[h=4]Yarardan cok zarar verebilir[/h] OH Dayton'daki Wright State Universitesi'nde yapılan bir araştırma, bağırsak mikrobiyotasına beslenecek karbonhidrat sağlanmadığında ne olacağını gosterdi. Applied and Environmental Microbiology dergisinde yayınlanan sonuclar, karbonhidrat kısıtlandığında bağırsak mikrobiyotasının gercekleştirdiği faydalı sureclerin ters gidebileceğini gostermektedir.
Calışma, karbonhidratlar iceren dengeli bir diyetten karbonhidratsız yuksek yağlı diyete gecişin Bacteroides, Clostridium ve Roseburia gibi bakterileri azalttığını gosterdi. Bunlar, proteinleri ve karbonhidratları parcalamak icin onemlidir. Bu nedenle, vucuttaki zararlı serbest radikallerin yok edilmesi icin ayrılmaz olan kısa zincirli yağ asitleri ve antioksidanların uretimi azalmıştır. Calışmaya katılan araştırmacılar, karbonhidratsız bir diyet sonucunda kısa zincirli yağ asitleri ve antioksidanların azaltılmasının insan konakcı uzerinde zararlı etkileri olabileceği konusunda uyardı.
Karbonhidrat konusundaki bilgilerin cok karmaşık olduğunu biliyorum ve sizi anlıyorum. Bir gun, duşuk karbonhidratlı bir diyetin genel sağlık icin anahtar olduğunu duyuyoruz ve ertesi gun, bunun gibi bir calışma yayınlanıyor. Hangi diyet yonteminin sizin icin en yararlı olabileceği konusunda kafanız karıştıysa, lutfen profesyonel bir yarım yani birdiyetisyen yardımı almaktan cekinmeyin.
Dyt. Serkan Sıtkı Şahin
[email protected]
ozel iceriğidir.