Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ders calışırken yemek yeme alışkanlığına dikkat

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Ders calışan cocuklarına meyve, kek, borek gibi atıştırmalıklar veren ebeveynlerin cocuğun ders calışma ile yemek yeme arasında bağlantı kurmasına neden olduğuna dikkat ceken Uzm. Klinik Psikolog Uzm. Diyetisyen Merve Oz, ebeveynlerin cocuklara calışırken yemek yeme davranışını oğrettiklerini soyledi.
ders-calisirken-yemek-yeme-aliskanligina-dikkat-5ea9fc0ba675a.png

[h=4]Duygusal yemeği tetikliyor[/h] Ders calışırken yemek yeme alışkanlığının oluşmasının uzun donemde duygusal yemeyi tetiklediğini soyleyen Uzm. Klinik Psikolog Uzm. Diyetisyen, "Duygusal yeme; kişinin aclıktan ziyade olaylara yemek yiyerek tepki vermesidir. Kişi, uzgun ya da stresli olduğu icin yani olumlu duyguyu ortaya cıkarmak icin yemek yer. Cocuklar da ac oldukları icin değil, sadece ders calışmayı zevkli hale getirmek icin yemek yiyor. Coğu zaman derse odaklandığı icin onundeki yiyeceklere odaklanamıyor ve neyi, ne kadar yediğini bilmiyor. Meyve tabağının ya da kuruyemiş kasesinin bittiğini, tekrar almak icin uzandığında fark edebiliyor. Ya da yiyeceğe odaklandığı icin verimli ders calışamıyor. Onundeki yiyecekler cocuğun calışma verimini duşuruyor” diye konuştu.
ders-calisirken-yemek-yeme-aliskanligina-dikkat-5ea9fc0edcf9a.jpg

[h=4]Fazla kilo kacınılmaz oluyor[/h] Oturarak calışmanın getirdiği hareketsizlikle, ders calışırken yenilen atıştırmalıklardan gelen fazla kalori sonucunda obezite riskinin de arttığına dikkat ceken Merve Oz, "Ayrıca duygusal aclık nedeniyle cocuk cozemediği bir problemin yarattığı stresi, bir parca meyve alarak ya da birkac ceviz yiyerek bastırıyor. Duygusal yemeyi bu sayede oğrenerek ders calışma haricindeki diğer stres yaratan alanlara da bu alışkanlığı ekliyor. Cocukların metabolizması fazla calıştığı icin bu donemde obezite ile yuz yuze kalmasa bile hayatının diğer noktalarında, yaşın artışı ile birlikte yavaşlayan metabolizma obeziteyi su ustune cıkabiliyor.” şeklinde konuştu.
ders-calisirken-yemek-yeme-aliskanligina-dikkat-5ea9fc1128db3.jpg

[h=4]Yemek yeme davranışı cocukken başlar[/h] Yemek yeme davranışlarının kucuk yaştan başladığını hatırlatan Oz, "Buyuduğunde, kucukken oğrenilen davranışlar surdurulur. Bu nedenle sebze yemek, sadece yemek masasında yemek yemek, kahvaltı etmek gibi davranışlar cocuk yaşta oğretilmelidir. Cocuklara oğretilmesi istenilen davranışlar, oncelikle ebeveynler tarafından uygulanmalıdır. Sebze yemeyen bir ebeveynin cocuğuna sebze yemelisin gibi bir nasihatte bulunması cocukların davranışı benimsemesinde cok da faydalı olmayacaktır. Cunku cocuklar davranışları gozlemleyerek oğrenirler” diye konuştu.
ders-calisirken-yemek-yeme-aliskanligina-dikkat-5ea9fc1638713.jpg

[h=4]Alışkanlıktan kurtulmak icin[/h] Ders calışırken yemek yeme alışkanlığı oluşmuş cocuk icin doğru yaklaşımla ilgili Uzm. Klinik Psikolog Uzm. Diyetisyen Merve Oz şu bilgileri verdi: "Eğer cocuğunuz ders calışırken masasında yiyecek olmadan calışamıyorsa bu davranıştan vazgecene kadar salatalık, marul, havuc gibi su oranı yuksek yiyecekleri verebilirsiniz. Cocuğunuzun 40-45 dakika calıştıktan sonra ara vermesini isteyebilirsiniz. Ve ara verdiğinde istediği yiyeceği yemesine izin verebilirsiniz. Su icme alışkanlığı cok zor oluşuyor. Su icme alışkanlığını kazanabilmesi adına cocuğunuzun calışma masasında mutlaka su şişesi olmalıdır.”