Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Cocuklarda şaşılık genetik olabilir

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Yeditepe Universitesi Goz Merkezi'nden Goz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doc. Dr. İlke Bahceci Şimşek, şaşılığın sadece annede babada değil, daha uzak akrabalarda olmasının da onemli olduğunu ve butun cocukların bir yaşından once mutlaka goz hekimi tarafından kontrol edilmesi gerektiğini soyledi. Şimşek, "Şaşılık problemi ozellikle okul cağı cocuklarında dış gorunumle ilgili olumsuzluklara yol actığı icin psikolojik sorunlara da neden olabiliyor. Bu nedenle cocuklar okul cağına gelmeden bu problemin cozulmuş olması onem taşıyor. Gozde kayma olduğunda beyinde iki farklı goruntu ortaya cıkacağından, beyin gozlerden gelen goruntuyu baskılıyor. Bu da o gozde sağlanan goruşte azalmaya sebep olarak goz tembelliğine yol acabiliyor” ifadelerini kullanarak uyarılarda bulundu.
cocuklarda-sasilik-genetik-olabilir-5ea9fa67acd9a.jpg

[h=4]Yalancı kaymaya dikkat[/h] Bebeklik ve cocukluk doneminde olan kaymaların bir kısmının 'yalancı kayma' olarak isimlendirilir. Yalancı kayma, goz kapaklarının ve burun kokunun genişliği ile ortaya cıkan yanıltıcı bir gorunum. Bu durumda mutlaka bir goz doktoruna başvurmak gerekiyor. Aynı gozun devamlı olarak kayması gormenin o gozde daha az olduğunu gosteriyor. Bu nedenle ebeveynler, bebeklerde ve cocuklarda tek gozde kayma gorduğunde goz hekimine başvurmaları gerekiyor.
Cocukların cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi cihazlara uzun sure bakmaları miyopi denilen goz bozukluğunun ilerlemesini arttırıyor. Son yapılan bilimsel calışmalar ise miyopinin ilerlemesini engelleyen en onemli faktorun gun ışığında cocuğun oyun oynamasının olduğu bilgisini veriyor
cocuklarda-sasilik-genetik-olabilir-5ea9fa6989374.jpg

[h=4]Tedavi şaşılığın tipine gore değişiyor[/h] Goz kaymaları oncelikle gozluk ve bir gozun kapatılması ile tedavi edilmeye calışıır. Kaymaların onemli bir kısmı bu iki basit yontemle duzelebiliyor. Bu yontemlerle tedavi edilmeyen kaymalarda zaman kaybetmeden cerrahi yontemlere başvurulması gerekiyor.
Şaşılığın cerrahi tedavisi kaymanın yonune ve derecesine gore değişiyor. Goz kası uzerinden ufak bir kesi yapılarak kaslara ulaşılıyor ve şaşılığın tipine gore kaslarda ceşitli pozisyon değişiklikleri yapılabiliyor. Gerektiği durumlarda iki goze birden mudahale ediliyor. Erişkinlerde lokal anestezi ile şaşılık ameliyatları yapılabilse de cocuklarda mutlaka genel anestezi yapılması gerekiyor. Hasta aynı gun hastaneden taburcu edilebiliyor ve bir-iki gun icinde normal aktivitelerine donebiliyor. Ameliyat sonrası gozde hafif bir kızarıklık olabileceğinden bir hafta goz damlaları kullanılması gerekebiliyor. Hasta okula ya da işine bir hafta icerisinde geri donebiliyor.