Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Coban Salata Tarifi

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Guzel bir gune hafif bir salata tarifi ile başlamaya ne dersiniz sevgili takipcilerimiz. Bugun ozellikle sağlıklı ve geleneksel salata tariflerinden biri olan Coban Salata sizler icin sectiğim tarifim. Salatanın da tarifi olur mu demeyin, her yemek tarifinin ozel ve puf noktaları vardır ve bazen en kolay tarif bile eksik malzeme ve yapım hataları ile lezzetinden ve gorunumunden cok şey kaybedebilir diye duşunuyorum siz ne dersiniz?
Peki bu salata tarifinin isminin neden coban olduğunu biliyor musunuz? Coban salatası tarifi, adından da anlayacağız uzere mesleği cobanlık olanların otlak ve meralarda bahcelerde toplanan sebzelerle hazırladığı yanında yufka ekmeği ile yaptıkları soğuk bir katıktır. Cobanlar hem kolay hemde doyurucu olduğu icin bu salatayı ana yemek olarak tuketirlerdi. Gunumuzde ise hemen hemen her yemeğin yanında son derece lezzetli bir şekilde tuketebilmekteyiz. Diyet yapan uyelerimiz icin de cok ideal bir yemek olarak duşunulebilir.
[h=2]Coban Salata Tarifi Malzemeleri [/h] İki kişilik
2 adet orta boy domates
2 orta boy salata
1 orta boy soğan
2 adet yeşil biber
Dilerseniz, taze nane, maydanoz, yeşil soğan,
Baharat ( tuz, kırmızı biber)
Zeytinyağı
Nar ekşisi
[h=2]Coban Salata Tarifi[/h] Oncelikle tum malzemeleri eşit kesiyoruz, ilk domatesi dilerseniz kabuklarını soyarak kupler halinde kesip bir kaba alıyoruz. Aynı şekilde salatayı da dış kabukları sert değilse kabukları ile sert ise kabuklarını soyup, doğruyoruz. Sıra geldi yeşil biberlere , yeşil biberler doğramadan once mutlaka cekirdeklerini soyunuz. Biber, salatalık ve domatesi doğradıktan sonra sıra geldi soğanları doğramaya, soğanları doğrarken ortadan ikiye ayırıp ince bir şekilde doğrayınız.
Evet bayanlar tum doğradığımız malzemelerden sonra servis kabımıza once domatesi ekleyelim daha sonra soğanı da ilave edip bir miktar tuz ilavesi yapın ki boylece salata sulu bir kıvam alacaktır. Daha sonra tum malzemeleri ilave edip limon ilavesi de yapın ve salata dinlenirken, nane, maydanoz ve az bir miktar soğan, doğrayıp salatamıza ilave edelim. Son aşamada kırmızı biber, sos olarak nar ekşisini ilave edip zeytinyağı ve bir miktar daha tuz ilavesi de yapıp servis edebilirsiniz ozel ve hafif salatalarda buluşmak uzere afiyet olsun…
[h=2]Başka Bir Tarif[/h] MALZEMELER
2 kucuk boy soğan
3 olgun domates
2 salatalık
5 sivri biber
Yarım demet maydanoz
Yarım limonun suyu
1 tatlı kaşığı sirke
4-5 corba kaşığı sızma
zeytinyağı
Tuz
Salata Tarifi
Soğanları incecik piyazlık doğrayın. Uzerine tuz serpip elinizde ovalayarak soğanı yumuşatın. Domatesleri kabaca dilimleyin. Salatalıkları ister kabuklarını soyarak, ister kabuklarıyla bırakarak yarım daire biciminde ince ince dilimleyin. Sivri biberlerin sap ve cekirdek kısımlarım cıkarıp ince ince dilimleyin. Maydanozu incecik kıyın. Sebzelerin uzerine limon suyu, sirke, zeytinyağı ve tuz ilave ederek dikkatlice harmanlayın. Geniş bir servis tabağına cıkarın. Coban salatayı fazla bekletmeden servis yapın.
NOT: Coban salatasının icine siyah zeytin, taze nane, taze soğan, dovulmuş sarımsak, kızarmış ekmek veya beyaz peynir ekleyebilirsiniz. Bu salataya ceviz ve nar ekşisi koyar, malzemeleri daha ince doğrayacak olursanız gavurdağı salatası yapmış olursunuz.