Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Bir gunde ne kadar Antioksidan alınmalı?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Meyve, sebze ve tam tahıllar gibi besinler, insan sağlığı icin yararlı olan bileşikler icerir. Bunlar, kimyasal maddelere maruz kalma ve doğal vucut sureclerinden kaynaklanan, hastalık yapan oksidatif hasarı onleyen antioksidanlar icermektedirler.
Antioksidanlar, besinlerde, vitaminler, mineraller, karotenoidler, flavonoidler ve diğer fitokimyasallar arasında yer alan polifenoller olarak bulunmaktadır. Antioksidanlar ayrıca besin takviyesi olarak bulunabilir. Antioksidanların insan sağlığı icin yararlı olduğu ispatlanmış olsa da, antioksidanları sağlık konusunda yarar sağlaması icin gunluk tuketilmesi gereken miktar belirsizdir.
[h=2]Antioksidanların Fonksiyonları[/h] Vucuttaki hucreler oksijen kullandığı zaman, doğal olarak serbest radikaller veya yuksek reaktif molekuller uretirler. Sigara icimi, alkol, metabolizma, kirlilik, doğrudan guneş ışığı, sağlıksız gıdalar, egzersiz ve stres serbest radikal oluşumuna katkıda bulunabilir. Serbest radikaller, oksidatif stres olarak bilinen hasara neden olurlar, bir dizi sağlık koşullarının oncusudurler. Antioksidanlar, serbest radikalleri notralize etmek icin bir elektron serbest radikallere bir elektron vererek, serbest radikal temizleyicileri olarak hareket ederler boylece oksidatif hasar onlenir ve onarılır. Serbest radikaller deaktive edilmezlerse, hucre hasarı ve hucrelerdeki genetik materyal hasarı geri donulemez olabilir.
[h=2]
bir-gunde-ne-kadar-antioksidan-alinmali-5e934a67a3222.jpg
[/h] Billings kliniğine gore, besinlerde, antioksidan olarak hareket eden 4000 kadar bileşik bulunmaktadır. Antioksidanların yaygın sınıflandırılması, vitamin A, C ve E, selenyum, cinko, karotenoidler, flavonoidler, fenoller, izotiosyanatlar ve sulfitler ve koenzim Q10 ve glutatyondaki antioksidan benzeri bileşikleri icermektedir. Bu antioksidanların coğu meyve ve sebzelerde bulunur ve bunlar kırmızı domates veya nar, portakal havuc veya turuncgiller, yeşil brokoli veya ıspanak, sarı biber ve mor erik veya cilek gibi gıdaların canlı renklerinden sorumludurlar. Antioksidanlar acısından zengin diğer gıdalar fındık, tohumlar, tam tahıllar, balık, soya urunleri, kırmızı şarap, bitkisel cay, keten tohumu ve tarcındır.
[h=2]Hastalıkların Onlenmesi[/h] Antioksidanlar tanınan yeteneklerinin en onemlileri, bağışıklık sistemini guclendirmeleri, enfeksiyona karşı vucudun doğal yanıtı arttırmak, antimikrobiyal ve katil hucre faaliyetlerinin artırılması, lenfosit proliferasyonu geliştirmek ve soğuk algınlığı onlemektir. Antioksidan bakımından zengin gıdalar ile beslenmenin, bir dizi sağlık koşulları ile ilişkili olarak riskleri azalttığını gosteren epidemiyolojik kanıtlar bulunmaktadır. Kanser, kalp hastalığı, felc, astım, okuler bozukluklar, makuler dejenerasyon, katarakt, Alzheimer ve Parkinson hastalığı, romatoid artrit, diyabet, osteoporoz antioksidanlar olumlu etkilenebilir kronik hastalıklar bir bazılarıdır.
[h=2]Onerilen Gunluk Alım Miktarı[/h] Billings Kliniği, coğu besin maddelerinin aksine, antioksidanlar icin onerilen gunluk miktar olduğunu bildirmiştir. Antioksidan takviyelerinin guvenliği icin kurulan tolere edilebilir hicbir ust limit yoktur. Amerika Birleşik Devletleri hukumeti ve sağlık kuruluşları tarafından sağlanan ceşitli guncel beslenme onerileri, her gun en az 5 porsiyon meyve ve sebze ve her gun 6-11 porsiyon tahıl tuketilmesi yonundedir. Meyve, sebze, kepekli tahıllar, fındık, tohumlar, balık, cay ve kırmızı şarap gibi antioksidan yonunden zengin besin ve icecekleri bol bol tuketmek, sağlıklı kalmaya ve hastalığı onlemeye yardımcı olacaktır. Ayrıca uzmanlar, antioksidan bakımından zengin gıdaların tuketilmesinin, besin takviyesi alınmasından cok daha iyi olduğu konusunda hemfikirdirler.