Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

2020 ev ve ofis tasarım trendleri

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Elips Tasarım Mimarlık Kurucusu Y.Mimar Feza Okten Koca, konut ve calışma mekanlarını goz onune alarak 2020 yılında tasarım alanında konuşulacak yenilikleri ve gelecekte karşımıza cıkacak trendleri aktardı.
2020-ev-ve-ofis-tasarim-trendleri-5e88b9a45d939.jpg

[h=4]Sade tasarımlar on planda[/h] Bir suredir devam eden minimalist, sade ve fonksiyonel tasarım fikirlerinin on plana cıkmaya devam edeceğini belirten Koca, yaşam tarzları ve ihtiyaclar değiştikce yeni trendlerin de beraberinde gelmek zorunda olduğunu vurguluyor ve ekliyor: "2010-2019 yılları arasında teknoloji ve kullanıcı alışkanlıklarındaki değişimlerle birlikte mimari ve ic mimaride farklı dillere gecişler oldu. 2020 ile birlikte yeni bir 10 yıllık doneme daha giriyoruz. Onumuzdeki yıllarda dijital dunyada teknoloji her zaman on planda olmaya devam edecek; bu yuzden de mimari ve ic mimari tasarım trendleri de teknolojiden maksimum oranda faydalanacak. Konforun yanı sıra sosyal medya etkisi ile fotoğraf kareleri yaratacak alanlar yaratılmaya devam edilecek.”
2020-ev-ve-ofis-tasarim-trendleri-5e88b9a60481b.jpg

[h=4]Eski katı kurallar kırılıyor[/h] Y kuşağının iş hayatına atılıp kendi evlerinde yaşamaya başladığını, ofis ve konutlarda onların yaşam şeklini destekleyici yeni mimari tarzlar ortaya cıktığını vurgulayan Koca, Y ve Z kuşaklarının farklı isteklerle mekanlarda konfor arar olduklarını, eski katı kuralların da yavaş yavaş kırılmaya başladığını belirtiyor.
Bunların yanı sıra her gecen sene şehirlerin buyuduğunu ancak yeni jenerasyonların konfor anlayışı ile yaşadığımız ve calıştığımız mekanların kuculduğunu aktaran mimar, hem ofis hem de konut tasarımlarında acık mekanın ferah olmasını ve istenildiği zaman farklı fonksiyonlarda kullanılabilmesini sağlayan doğal malzemelerin tercih edileceğini dile getiriyor ve ekliyor: "Ahşabın yanı sıra bu alanlarda hasır, rattan ve jut gibi malzemeler de karşımıza cıkacak. Bu tarz lifli malzemelerin kullanılması mekÂna daha fazla doku katarak ortamın daha sıcak karşılanmasını sağlayacak. Ahşap yuzeyler farklı desenlerde boyanarak tanımlı mekanlar oluşturacak.”
Kadife doşemelerin, ic mekan tasarımlarında kullanılmaya devam edeceğinden soz eden Koca, etnik objeler kullanılarak farklı kulturlerin havası yaşatılabileceğini ve metalin parlaklık ozelliğiyle; lambalar, ayna cerceveleri, mobilyalar ve aksesuarlarda metalin tum varyasyonları kullanılacağını aktarıyor.
2020-ev-ve-ofis-tasarim-trendleri-5e88b9a750324.jpg

[h=4]Yılın trendi: Klasik mavi[/h] "Terrazzo kaplama, gelenekselden farklı olarak daha buyuk boyutlarda, daha az yoğunluğa sahip ve daha carpıcı olarak mimaride ve tasarımda kullanılacak” diyen mimar, 2020'nin Pantone Renk Enstitusu tarafından acıklanan trend rengi "klasik mavi”ye de vurgu yapıyor.
Pantone Renk Enstitusu Yonetici Direktoru Leatrice Eiseman'ın, yılın rengini, "Guven ve inanc gerektiren bir zamanda yaşıyoruz. Pantone 19-4052 klasik mavinin ifade ettiği, işte bu tarz bir sureklilik ve guven; her zaman itimat edebileceğimiz, elle tutulur ve guven telkin eden bir ton” sozleriyle değerlendirdiğini aktaran Koca, yeni yılda ic mekanlarda klasik mavi dışında alev kırmızısı, safran, biskay yeşili, frenk soğanı yeşili, soluk denim, portakal kabuğu, mozaik mavisi, mercan pembe, cubuk tarcın ve gun ışığı renklerini de goreceğimizi soyluyor.
2020-ev-ve-ofis-tasarim-trendleri-5e88b9a87722f.jpg

[h=4]Sanat daha fazla yer bulacak[/h] Ayrıca 2020'de dekorasyonun en buyuk destekcisi olarak sanatın ic mekanlarda daha fazla yer bulacağını, ic mimari tarzı ne olursa olsun, konut mekanlarının resimler ve heykellerle kişiselleştirileceğini de sozlerine ekliyor.
Ofis tasarımlarında ise doğal olana, rahatlığa, teknolojiye ve sosyalleşmeye onem veren Y ve Z kuşağına yonelik mekan kurgulamalarında trendlerin cok daha esnek olacağını aktaran Koca, bu durumun artık mimarların karşısında tek bir mekana saplanıp kalmayan, daha global bir kullanıcı topluluğu olmasından kaynaklandığını ve doğaya ve hayvanlara cok daha fazla değer veren bu yeni kullanıcı topluluğunun ihtiyaclarını goz onunde bulundurmak gerektiğini, trendleri belirleyen en onemli kriterlerin ise bu ihtiyacları en doğru şekilde kurgulama cabası olduğunu belirtiyor.